Una llegenda real del poble que han descobert els geganters servirà per explicar el nom de la nova geganta Martina

Els gegants Jalpí i Martina d’Arenys de Munt, els nous, estrenaran vestit per la Festa major de Sant Martí. I no només vestit. Deixaran de ser un pagès cireraire i una puntaire com els vells i tindran personalitat pròpia. Canviaran d’atributs, de vestit i de fesomia per esdevenir dos personatges nous. Els estan arreglant al taller Gabins de Torelló, a Osona, i després es posaran nous vestits, fets i dissenyats per la modista arenyenca Gemma Male. És una Millora que paga l’Ajuntament a través d’una partida que es va aprovar al Ple del mes d’abril. Tot plegat, segons es va anunciar en aquell moment, ha d’estar llest per la Festa Major de Sant Martí.

La secretaria de la colla gegantera d’Arenys de Munt, Vicky Devesa Jorge, ha explicat que van relativament bé de temps i l’estrena de la nova personalitat dels gegants es farà per Sant martí. Des de la setmana passada que els gegants Jalpí i Martina són al taller on se’ls fa la reforma. Devesa no ha volgut desvetllar quins personatges seran els nous gegants ni com aniran vestits, ni què portaran a la mà. Si que ha explicat que ell, que es diu Jalpí, tindrà a veure amb el Castell Jalpí. I la Martina no es diu Martina perquè és el femení de Martí. Es diu així per una llegenda d’Arenys de Munt que han trobat investigant l’orígen del nom Martina, que és real i no se l’han inventat ells, i de la qual en pot sortir un acte cultural que esdevingui tradició. La llegenda es remunta al segle XVIII quan va passar un fet al poble, que tampoc han volgut desvetllar encara. El que va passar, recollit a través d’aquesta llegenda, pot arrbar a ser un esdeveiment que s’escenifiqui cada any com a una part més de les tradicions d’Arenys de Munt. Devesa diu que els geganters no coneixien la llegenda però ara li poden donar vida i donar-la a conèixer. Els nous gegants ara mateix estan batejats oficialment com a Martí i Remei, igual que els vells, però la colla farà una nova cerimònia de bateig, amb nous padrins, i els canviaran el nom per Jalpí i Martina.

Per altra banda Vicky Devesa ha explicat que finalment no es podran fer de goma les figures dels dos gegants vells de cop, tal com era la intenció inicial i treure al mercat les dues figures a la vegada. Encara no han decidit si serà en Martí o la Remei, i la previsió és que estigui feta de cara al gener o febrer de 2023. I a la que es pugui econòmicament es faria l’altra figura de la parella.