Una fuita d’aigües fecals a la Riera amenaçava d’arribar al mar i esdevenir un desastre ecològic i econòmic

Ahir al vespre es va produir un vessament d’aigües fecals a la claveguera que baixa cap a Arenys de Mar i per la riera baixava tot un riu d’aigües negres que amenaçava en arribar a Arenys de Mar, i sobretot, al mar. Es va haver de parar el Ple municipal uns minuts per fer diverses gestions i convocar els serveis tècnics i d’emergència oportuns, per valorar la situació.

El regidor d’Espai Públic i Seguretat, Àngel Castillo Vallcorba, ha explicat que el problema va ser un embús al col·lector que feia que l’aigua fecal sortís per un sobreeixidor situat a la riera, entre el pavelló i la gasolinera. La màxima preocupació és que aquell vessament arribés al mar, amb les greus conseqüències mediambientals que això suposaria. Al ser de nit es va fer més complicat esbrinar l’origen del problema, però es va poder esbrinar el que passava.  En aquell moment l’aigua arribava fins l’alçada de l’Ajup, però allà s’aturava en sot que s’havia fet als salts de la rocalla. Això va fer que l’aigua fecal s’acumulés en aquell punt i no avancés riera avall direcció al mar. Els serveis tècnics i d’emergència dels dos Arenys van valorar que la situació era estable i es podia esperar a l’endemà al matí per arreglar-ho, i així s’ha fet a partir d’avui a les sis del matí quan s’hi ha començat a treballar per desembussar la claveguera. A més, a brigada municipal ha treballat en fer un by-pass exterior entre dos tapes de claveguera, per evitar que l’aigua arribi al mar.

Per Àngel Castillo, aquest incident denota que cal aplicar amb urgència el desviament del clavegueram directament cap a la depuradora de Canet, sense que l’aigua residual hagi de baixar primer cap a Arenys de Mar per tornar a pujar després fins la depuradora. Aquesta solució està contemplada en un projecte ja aprovat i pel qual existeix dotació pressupostària per fer-lo, però l’ACA i el Consell Comarcal estan endarrerint des de fa un parell d’anys.

Castillo ha admès que hi deu haver hagut filtracions d’aigua fecal cap al subsòl de la Riera, però almenys no ha arribat al mar, on hagués esdevingut un problema ecològic important i també un problema econòmic per Arenys de Mar si, encara en época d’estiu, hagués hagut de tancar la platja de la Picòrdia.