Un noi d’Arenys de Munt, Pau Vidal Colomer, forma part del nou cor mixt Schola Cantorum de Montserrat

Coincidint amb la Diada, dilluns 11 de setembre es va viure un dia històric a la Basílica de Montserrat. Ho va ser per la Schola Cantorum de l’Escolania de Montserrat, el primer cor de cambra mixt que hi ha a l’abadia, format per 14 noies i 15 nois de 17 a 24 anys i dirigit per Pau Jorquera. El Pare Abat Manel Gasch els va vestir per primera vegada en una cerimònia solemne i s’han convertit en les noves escolanes i escolans. La Basílica va acollir la tradicional cerimònia de vestició i el Pare Abat, per primera vegada a la història, va posar la saia i el roquet a una dona.

Aquest nou cor de cambra actuarà un cap de setmana al mes per donar descans a l’Escolania Tradicional. Aquell mateix dia també es van vestir per primera vegada els set nous escolans que han entrat a l’Escolania Tradicional. Per finalitzar l’acte de la vestició, els dos cors van interpretar conjuntament, per primera vegada, el Virolai i la Salve.

I en aquest nou cor, entre els 15 nois, n’hi ha un d’Arenys de Munt, el Pau Vidal Colomer, que ja va ser escolanet de l’Escolania i que ara pot tornar a cantar a Montserrat a través d’aquest nou cor de joves. Pau Vidal Colomer ha explicat que quan era escolanet mai s’hagués pogut pensar que de jove tindria aquesta nova oportunitat de jove. Apunta que és un grup de gent molt bonic, amb moltes ganes de treballar i cantar, amb molt nivell vocal i professionalitat. Aquest cap de setmana els torna a tocar de nou la participació als cants litúrgics.

La principal diferència amb l’Escolania, a part de que ara també hi ha noies, és que no viuen a Montserrat ni estudien allà com feia quan era escolanet. Respecte a que sigui un cor mixt, Pau Vidal Colomer coincideix amb el director, Pau Jorquera, i opina que s’ha demostrat que l’Abadia de Montserrat està oberta als canvis de la societat. Vidal diu que el canvi és bo, socialment i també musicalment, ja que un cor amb noies sona molt diferent.

En principi podrà estar a aquesta escolania mixta fins als 25 anys, però cada any hi haurà renovació de cantaires i noves proves d’accés per a qui en vulgui formar part, però encara no té molt clar com es farà tot plegat, ja uqe el cor acaba de néixer.