Un centenar llarg de persones acompanyen a la família Flores en l’entrega de les restes del seu familiar, mort durant la Guerra

Ahir diumenge dia 27 de març es va fer un acte de reparació i de memòria històrica al cementiri d’Arenys de Munt. La Consellera de Justícia, Lourdes Ciuró Buldó, i el President de la Generalitat van venir al nostre municipi per fer entrega a la família de les restes d’Andreu Flores Flores, mort a la Batalla de l’Ebre l’any 1938 i enterrat a una fosa comuna.

Jèssica Flores, néta d’Andreu Flores, va explicar a l’acte que el seu avi constava des del 2009 al cens de persones desaparegudes. Li havien inscrit perquè un document facilitat per l’Arxiu d’Arenys de Munt els confirmava que havia mort durant la Batalla de l’Ebre. Al 2016, el fill d’Andreu Flores i pare de la Jèssica, va donar una mostra d’ADN, i el dia 31 de gener d’enguany els van avisar des de la Direcció General de Memòria Democràtica, dient-los que havien trobat les seves restes.

Andreu Flores estava enterrat a una fosa comuna de Móra d’Ebre, al Mas de Santa Magdalena, un hospital de campanya de l’exercit republicà, on hi ha uns 177 cossos. A una llibreta, del Doctor Miquel Gras Artero, hi figura el nom d’Andreu Flores dient que havia estat ferit al crani i havia estat operat. Jèssica Flores ha explicat quevan rebre la notícia amb emoció i commoció, ja que no ho esperaven. Ara podran tancar el dol, donar una sepultura digna al seu familiar, i saber més coses del seu avi, ja que no en saben gairebé res perquè el seu fill tenia mig any quan va anar a la guerra.

En el torn de parlaments va prendre la paraula el President de la Generalitat, Pere Aragonès, que va donar les gràcies a la família per haver-los convidat a un acte tan especial i emotiu per a ells. Era un acte per trencar el silencia que es va imposar després de la guerra. Aragonès va dir que avui dia el context no és mateix que durant la guerra i la post-guerra, però les amenaces són les mateixes.

La Consellera de Justícia, Lourdes Ciuró Buldó, va ser present a l’acte i també a una rebuda a l’Ajuntament d’Arenys de Munt, igual que el President Pere Aragonès. Allà ens va atendre, i va destacar la importància de rebre mostres d’ADN de gent que sàpiga que té familiars desapareguts durant la guerra per poder-los trobar quan excaven fosses comunes. Fins al moment ja s’han tornat 17 restes de combatents morts durant la guerra a les seves famílies i l’objectiu és seguir aplicant el programa de comparar ADN de familiars amb el dels cossos trobats.

I també va venir a Arenys de Munt el director General de Memòria Democràtica, Antoni Font i Renom. Va explicar el procediment per acabar identificant fins a 20.000 persones que estan en fosses comunes, amb tots els detalls del procés que se segueix.

I en darrer terme podem escoltar l’alcalde d’Arenys de Munt. Josep Sánchez i Camps. Va recordar que la Batalla de l’Ebre va ser la més gran batalla que va lliurar l’exèrcit republicà, i en ella hi va caure en combat Andreu Flores Flores. Avisa que el feixisme segueix viu, transformat però ben present, i que continua volent acabar amb la llibertat. Per això cal fer aquests actes i trencar el silenci

De tot plegat en podreu veure imatges en un vídeo d’AMunTV que estem acabant d’elaborar.