Aquesta tardor està sent força atípica. Normalment molta gent solia visitar zones de muntanya tradicionalment boletaires, i aquest any han passat de llarg. No ha plogut massa, i no s’han fet bolets bons. I a la zona del Maresme, als boscos d’aquí prop, encara menys.
Normalment a aquestes alçades de l’any ja hauríem explicat algunes activitats a la natura que altres anys s’han fet, com sortides micològiques per conèixer bolets, o passejades per la natura de tardor. Però aquest any no s’han ni organitzat. Tot i això, des dels informatius, volem saber com tenim els boscos en aspectes com els bolets que ara dèiem, però també castanyes. Als volts d’Arenys de Munt hi ha alguna zona amb castanyers i altres anys era prou habitual anar-hi i trobar famílies en dies festius que hi anaven, a collir-ne. Això aquest any ha canviat.
Hem contactat amb l’entitat Naturalwalks, que té la vocació d’apropar les persones a l’entorn natural perquè puguin conèixer, gaudir, i interpretar la Natura i les seves relacions amb els habitants i la cultura de cada lloc des d’una experiència de primera mà. Desenvolupen activitats ecoturístiques, consultories i formacions per divulgar i conservar el patrimoni natural i la biodiversitat mitjançant el coneixement, la sensibilització i la implicació de la societat, i promovem l’ecoturisme com a instrument per al desenvolupament sostenible del territori. El seu director i ànima de Naturalwalks és Evarist March. Ha convertit la seva passió per la natura en la seva professió. És biòleg consultor en botànica amb més de 20 anys d’experiència en la transmissió dels coneixements botànics i ambientals especialment relacionat amb l’ús de les plantes, algues i fongs silvestres comestibles i relacionats amb la gastronomia, salut i el desenvolupament de projectes i activitats ecoturístiques. Des de 2014 és formador d’Interpret Europe i desenvolupa la seva tasca principalment entre Europa i Amèrica llatina on transmet a través de la seva experiència al camp, les bases de la professió del guiatge de natura i l’ús de les eines d’interpretació del patrimoni.
Evarist March ha comentat que ens hem d’acostumar a la desaparició de la tardor i la primavera clàssica, tal com les recordem. S’estan allargant els estius, que comencen abans i duren fins que arriba de cop el fred. A més no plou el que seria habitual i això ha fet que no hi hagi gaires bolets al bosc. N’hi ha molt pocs, no suficients per satisfer la fal·lera gastronòmica de la societat. Hi ha fongs i bolets dolents que surten en llocs no tan habituals. És una situació que passa aquí al Maresme, a Catalunya i molt més enllà. Evarist March espera que aquestsdos anys de sequera siguin una anècdota i es retorni a les quatre estacions habituals de l’hemisferi nord. Com a notícia positiva, Evarist March apunta que si el fred triga a arribar i va plovent, hi haurà bolets en clots i llocs ombrívols, i se’n trobaran fins al desembre, ja que l’estiu s’allarga.
I referent a castanyes, tres quarts del mateix. N’han sortit ben poques, i els pellons solen ser buits, amb la castanya seca i desnarida. Les que hi ha al mercat són de fora, de terres més humides. també hi ha menys pinyes, amb pinyons més petits. I el mateix passarà amb les cireres d’arboç, seran més petites i n’hi haurà menys.
Evarist March conclou que tot plegat no ens ha de fer desdir de la idea d’anar al bosc a gaudir de la natura, i tornar amb un cistell ben ple de benestar, salut i coneixements, sense l’ànsia d’omplir-lo de rovellons. Podem anar a conèixer herbes remeieres, temperatures suaus, veure ocells, insectes… i tot ho tenim a un pas de casa, i gratuït.