La segona jornada de vaga a l’educació ha començat al Saló de l’Ensenyament, que avui s’inaugura a Fira Barcelona, a Montjuïc. Una cinquantena de persones han accedit al recinte uns minuts abans que el saló obrís les portes i han exhibit pancartes contra el conseller d’Educació, Josep González-Cambray. De fet, aquesta protesta ha obligat a ajornar la inauguració del saló, en què estava prevista a intervenció de Cambray i de la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis. També la posterior atenció als mitjans de comunicació per part de Cambray.
Els sindicats de mestres i professors afronten el segon dels cinc dies de vaga convocats aquest mes amb una petició molt clara. Denuncien el “bloqueig” de les converses amb la conselleria i exigeixen que sigui el president de la Generalitat, Pere Aragonès, qui lideri les negociacions.
En un comunicat, critiquen la “ineficàcia i inexpertesa” del conseller Josep Gonzàlez-Cambray i diuen que “no entén que cal cedir per arribar a un acord”. En la primera jornada de vaga, ahir, la mobilització de milers de docents va avançar fins a les portes de la conselleria, on hi va haver algunes empentes pel dispositiu dels Mossos. La pressió dels sindicats va forçar una reunió del comitè de vaga amb el conseller, una trobada que va fracassar.
La protesta va ser una de les més massives del sector en els últims anys. Tot i que el detonant va ser l’avançament del curs una setmana al setembre, els sindicats han remarcat que han anat a la vaga per altres motius com els nous currículums o les retallades.
El comitè de vaga ha xifrat el seguiment global en un 60%, tot i que diuen que a secundària ha arribat al 75% i, a primària, al 70%. Des de la conselleria rebaixen molt el seguiment. Han parlat d’un 33% als centres públics i d’un 8% als concertats. Els serveis mínims són els mateixos per a tots els dies de convocatòria, de manera que els centres estaran oberts per acollir alumnes, encara que no es pot garantir el funcionament habitual per la incidència que pugui tenir la vaga.
Anem a conèixer, doncs, les xifres d’aquesta vaga de docents al nostre municipi i comencem pel centre educatiu dels més menuts. Des de l’Escola Bressol La Petjada la seva directora, Agnès Pueyo Mamé, ha comentat que donen suport moral a la vaga de professors però treballen amb normalitat ja que cap de les reivindicacions afecta a l’educació de 0 a 3 anys
Lluís Llovet, director de l’Escola Sant Martí, ha explicat que al centre ahir va secundar la vaga el 25% del professorat. Avui la xifra era menor, però no en tenia la dada concreta encara.
Des de l’Escola Sobirans, la seva directora, Eli Torrent, ha xifrat la participació de la vaga ahir en un 16% del professorat. Avui ja se seguia de forma pràcticament anecdòtica.
A l’Institut Domenec Perramon ahir van fer vaga un 60% dels professors. Avui un 40%. I dels alumnes, ahir van anar a classe un centenar dels 500 alumnes que té el centre. Ho ha detallat Anna Ros, la seva directora.
Dijous, la manifestació arribarà a la plaça de Sant Jaume. Als cinc dies d’aturada (els dos següents seran el 29 i 30 de març), cal sumar-hi la vaga del 23 de març, convocada per alguns sindicats i associacions d’alumnes, contra la sentència que obliga a fer en castellà el 25% de les classes a les aules de tot el país.