Sanitat i autonomies debaten avui sobre la obligatorietat de la mascareta a platges i piscines

Cal posar-se la mascareta quan som a la platja o a la piscina mentre no ens banyem? Aquesta serà la pregunta que s’hauran de respondre avui al Consell Interterritorial de Salut.  Hi ha confusió sobre aquest aspecte després que el Butlletí Oficial de l’Estat, el BOE, ha publicat aquest dimarts la llei “de mesures urgents de prevenció, contenció i coordinació” contra la Covid-19 que endureix l’ús de la mascareta. És la llei de la “nova normalitat”, tal com la va batejar el govern espanyol.

La llei, que entra en vigor aquest dimecres, ve d’un decret llei de l’any passat, tramitat després com a projecte de llei, que es va aprovar abans de l’estiu per donar cobertura judicial a la desescalada que portava a aquesta “nova normalitat”. I el cas que la mesura preveu (mascareta fins i tot si es pot mantenir la distància d’1,5 metres) ja està en vigor ara mateix a llocs com Catalunya i, de fet, pràcticament a tot l’estat.

El que no queda clar és si s’ha d’interpretar que també a la platja o a la piscina s’ha de portar en tot moment aquesta protecció, exceptuant el bany. S’ha decidir si aquest espais queden exclosos de la llei o no. Com dèiem es decidirà en el Consell Interterritorial de Salut d’aquest dimecres, que es farà a Valladolid.