S’activa a Arenys de Munt el Pla Alfa nivell 3 i es restringeix l’accés a zona boscosa propera al municipi

Estem avui al pic de l’onada de calor, i quan fa tanta calor i esta tot sec, hi ha molt risc d’incendi forestal. Totes les activitats educatives, esportives i de lleure, com acampades i rutes en el medi natural, queden prohibides des d’ahir dimarts, avui dimecres i demà dijous als municipis que estan en perill molt alt o extrem d’incendi segons el mapa de perill d’incendi forestal que elabora el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i també als municipis que tinguin activat el nivell 3 del Pla Alfa dels Agents Rurals.

Així ho ha decidit el govern aquest dilluns, en el marc de la reunió del Consell Assessor del Pla Infocat, presidida pel conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, davant la previsió que l’onada de calor s’allargui fins divendres. També queden restringides les activitats vinculades a casals, colònies i campus esportius, que s’hauran de fer en l’entorn immediat de les instal·lacions o dins del nucli urbà del municipi, segons el cas.

Altres mesures aprovades són la prohibició d’encendre foc en tota mena d’espais oberts, la suspensió temporal de les autoritzacions per cremar rostolls, pastures o restes de poda, o la prohibició d’encendre foc en àrees de descans de la xarxa de carreteres. També, entre d’altres, la suspensió de les obres a la xarxa de carreteres.

No és gens habitual que Arenys de Munt estigui en el nivell màxim d’alerta, convertint-se en la pitjor situació de l’estiu, i probablement en anys, pel que fa al risc d’incendi, que es dona en plena onada de calor i en un dels dies en els que més s’enfilarà la temperatura, al voltant dels 35 graus.

El Pla Alfa és el procediment que té el Cos d’Agents Rurals per determinar el risc d’incendi i les tasques que cal fer de vigilància, prevenció i control d’activitats de risc. Dilluns es va activar el nivell 2 al Maresme, però aquest dimecres alguns municipis han passat al nivell 3, pel que s’apliquen més restriccions.

Així, totes les activitats de risc que poden originar un incendi queden suspeses: està prohibit fer fogueres, fumar en terreny forestal i fer servir torxes o bufadors. També es prohibeix fer acampades lliures. Les activitats agrícoles, en ser considerades essencials, queden regulades. En canvi, no es permet caçar ni utilitzar objectes com radials. Pel moment no s’ha decretat cap mesura extraordinària més, però si es manté el perill extrem d’incendi, la normativa permet restringir la circulació motoritzada, l’obra pública i les activitats de lleure, entre d’altres.

De tot plegat n’ha parlat l’alcalde, Josep Sànchez Camps