Reobre l’oci nocturn, s’aposta per la tercera dosi del vaccí als més grans, i les dades pandèmiques al poble segueixen sent molt baixes

Les discoteques i sales de ball podran reobrir els espais interiors a partir de la mitjanit entre dijous i divendres. A l’entrada dels establiments caldrà presentar un certificat Covid digital. Tothom qui té la pauta de vacunació completa pot aconseguir el certificat Covid a través del portal o l’app La meva salut. En cas que no tinguin la pauta completa, es pot presentar un certificat que acrediti que s’han fet una prova diagnòstica amb resultat negatiu o bé que han passat la Covid.

Les persones que vulguin accedir en un establiment d’oci nocturn i no tinguin el certificat Covid europeu, hauran de fer-se un TAR o PCR en un laboratori o centre autoritzat pel departament de Salut. El resultat de la prova s’enviarà a Salut i, a l’usuari, se li donarà un codi perquè pugui accedir a una aplicació que li donarà el resultat. Les discoteques podran obrir fins a les cinc de la matinada entre diumenge i dijous i fins a les sis les nits de divendres, dissabtes i vigílies de festius. Sempre, amb 30 minuts més perquè els responsables dels establiments puguin tancar.  Pel que fa als bars musicals, podran estar oberts fins a dos quarts de tres entre setmana i fins a les tres els caps de setmana.

La millora de la situació pandèmica a l’estat espanyol ha convidat les comunitats autònomes a aixecar quasi totes les restriccions destinades a controlar la propagació de la Covid-19. La majoria de les comunitats ho estan fent de manera progressiva, però n’hi ha quatre -Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Extremadura i Navarra- que han eliminat totes les restriccions que han pogut.  L’única mesura que segueix present en les seves “noves normalitats” és l’ús de la mascareta a l’interior, i a l’exterior quan no es pugui garantir la distància de seguretat. És la sola restricció que no depèn de les comunitats autònomes, sinó del govern espanyol. En aquesta cursa cap a la desescalada, Catalunya ha optat per prendre-s’ho amb més calma que la resta: és la comunitat més restrictiva d’Espanya en pràcticament tots els aspectes.

A partir del 25 d’octubre es començarà a administrar la dosi de reforç de la vacuna contra la Covid-19 a les persones de més de 70 anys. L’administració de la tercera dosi es farà quan faci sis mesos que van rebre la pauta completa. La dosi de reforç que se subministrarà serà d’una vacuna ARNm, és a dir, de les de Pfizer i Moderna.  L’objectiu és augmentar la protecció de les persones més vulnerables. En aquesta línia, després dels més grans de 70 anys, podria començar l’administració de la dosi de reforç a les persones de més de 65 anys. En aquest sentit L’Agència Europea de Medicaments va avalar dilluns una dosi de reforç del fàrmac de Pfizer/BioNTech per a les persones de més de 18 anys, tot i que va deixar en mans de cada estat la decisió sobre si cal incloure una dosi de reforç en el programa de vacunes.

I tot això ens troba, als arenyencs, amb unes dades de risc baix, amb la detecció de un sol cas en la darrera setmana i tres en l’anterior. Anem a la baixa, amb una taxa de reproducció de sols mig punt. La regidora de Sanitat de l’Ajuntament d’Arenys de Munt, Mari Àngels Gros Argelés, ha valorat amb satisfacció aquestes dades però demanant encara un punt de prudència, sobretot perquè ara ve el fred i passarem més hores tancats en espais interiors