Els pressupostos de la Generalitat per al 2023 ja són al Parlament amb l’horitzó que puguin aprovar-se el 10 de març. Esquerra ha assegurat que són uns pressupostos ambiciosos, quantitativament i qualitativament. En el primer cas, perquè permeten elevar la capacitat d’inversió i despesa a 3.842 milions d’euros i, segons han destacat, per primera vegada el llindar global de la Generalitat superarà els 40.000 milions d’euros. A més, el Govern assegura que permeten atendre les necessitats més urgents i alçar la mirada per emprendre transformacions de cara al futur.
Les partides més grans, com és habitual, són per a Salut, que consolida els recursos que es van fer servir per fer front a la pandemia, i per a Educació, que incrementa la seva dotació gairebé en un 20%. Però a diferència d’altres anys, el departament que més creix és el d’indústria, fruit dels acords amb els agents socials. Les inversions del sector públic baixen una mica perquè han arribat menys fons europeus que l’any passat. Sí que augmenta la partida de personal, per fer front als augments salarials i a les noves contractacions. I el que torna a pujar, per primer cop des del 2014 i potser apuntant ja a una futura tendència, són els interessos, tot i que tant el deute com el dèficit es van reduint. I això fa que el pes de la despesa social al conjunt del pressupost baixi lleugerament.
Ara s’obre un termini de presentació d’esmenes a la totalitat, que es debatran i votaran en un ple, previst el 14 de febrer. Si les hipotètiques esmenes a la totalitat que presentin els grups de l’oposició es rebutgen, els comptes continuaran la tramitació en comissió. D’altra banda, el calendari per a les esmenes a l’articulat s’allargaria una setmana més. Un mes després se celebraria el ple del debat i les votacions finals del projecte. En tot cas, si no hi ha sorpreses, els comptes podran tirar endavant perquè tindran el suport dels 33 diputats d’Esquerra, els 33 del PSC i els 8 dels comuns, imprescindibles per garantir-se la majoria necessària. De fet, superen la majoria absoluta.
I és que ha algut un acord in extremis entre ERC i PSC per aprobar aquests comptes. I això ha fet que cada partit hagi d’acceptar propostes fetes per l’altra part. Per part del PSC, Salvador Illa ha assegurat que és un acord de responsabilitat i una mostra que anteposen el bé comú dels catalans i les catalanes, a més d’un exemple de política útil, ha dit. El primer secretari del PSC ha subratllat, en tot cas, que l’acord amb ERC se circumscriu només a l’aprovació dels pressupostos i que no és un acord de legislatura. Illa ha destacat sobretot els compromisos en matèria d’infraestructures. Ha subratllat el fet que el pacte inclogui, entre altres coses, la modernització de l’aeroport del Prat, que ha estat un dels últims esculls de la negociació. El líder dels socialistes també ha destacat que s’hagi pactat acordar amb el govern espanyol el model per transferir recursos econòmics necessaris per al traspàs de Rodaliesa la Generalitat, així com elprojecte de la B-40, la cessió que Esquerra va fer la setmana passada i que ha estat clau per desencallar les negociacions. Pel que fa al Hard Rock, el document apunta que durant el 2023 es completaran els processos relacionats amb l’inici del projecte del Consorci Recreatiu i Turístic de Salou i Vila-seca, després d’aprovar-se definitivament el Pla de Desenvolupament Urbanístic i mantenir la disponibilitat dels terrenys per part de la societat. Aquest punt tampoc incomoda la líder dels comuns, la tercera força que votarà a favor dels comptes. Des d’En Comú-Podem diuen que per fi Catalunya té garantida l’aprovació dels pressupostos per a l’any 2023. En relació amb les carpetes com el Hard Rock, la B-40 o la modernització de l’aeroport, els comuns han destacat que en el pacte ERC-PSC no hi ha una sola partida destinada a macroprojectes, que era la línia vermella dels comuns.
Ara bé… igualment hi ha qui ja clama contra aquestes grans inversions que el PSC ha proposat incloure als comptes. La Plataforma contra el Quart Cinturó ha qualificat l’acord per als pressupostos de “despropòsit ambiental” i ha anunciat una gran manifestació a Sabadell en contra de la infraestructura. També ha anunciat mobilitzacions de protesta la plataforma Aturem Hard Rock, que ha carregat contra l’acord de pressupostos. Ells aposten per un “decreixement turístic” a la Costa Daurada i rebutgen el macroprojecte de Hard Rock. I es mostren sorpresos pel fet que “partits que s’autoanomenen progressistes o d’esquerres, diuen, apostin per enterrar el futur del jovent del Camp de Tarragona.
I per part d’Esquerra Republicana, el president de la Generalitat, Pere Aragonès ha volgut subratllar que el que és rellevant no és tant l’impacte que pugui tenir i la seva continuïtat, sinó l’impacte en la gent. Aragonés considera que el Pressupost a qui dona oxigen és als serveis públics, a la millora de la vida de la ciutadania i a la consolidació de les transformacions que el Govern està fent.
I pel que signifiquen aquests pressupostos per a la unitat de l’independentisme, qui els rebutja és el grup de Junts. El número dos de Junts per Catalunya confirma que la seva formació votarà en contra del projecte de pressupostos que ERC ha pactat amb els socialistes i En Comú Podem. Jordi Turull creu que aquesta aliança que s’ha donat amb els comptes de la Generalitat per al 2023 no és conjuntural, sinó que “definitivament s’ha entrat en un nou cicle” a Catalunya. Que ha tornat el tripartit a la política catalana. I per aquest viratge, pensa, el partit de Pere Aragonès haurà de donar moltes explicacions i ha afegit que “ERC és independentista a la seva manera”. També ha assumit que Junts no pactarà amb el PSC per fer govern a Catalunya, i que Junts no farà mai president un no independentista.
L’Assemblea Nacional Catalana també ha rebutjat l’acord entre el govern i el PSC. La presidenta de l’entitat, Dolors Feliu, ha carregat contra Esquerra per pactar amb “l’esquerra del 155”, en referència al PSC.
De tot plegat n’hem buscat la reacció a Arenys de Munt. Vanesa Muñoz Fernández, regidora i portaveu del PSC, ha explicat que a la comarca hi ha un impacte positiu. Els CAps de caldetes, Tordera i cabrils milloraran, però no es preveu el retorn de pediatria a Arenys de Munt. Diu Muñoz que per aconseguir-ho estan treballant en una línia diferent a la d’incloure-ho al Pressupost. Diu que per fi es comença a mirar cap al Maresme des de la Generalitat, i ha valorat com a molt positiva l’entesa amb Esquerra. Una entesa que no té perquè ser la mateixa al municipi, després de les Eleccions. Vanesa Muñoz diu que ara no toca parlar de pactes, però que el seu partit és de govern
Josep Sánchez Camps, alcalde i d’Esquerra Republicana, ha dit que el Pressupost de la Generalitat millora la qualitat de vida dels ciutadans de Catalunya, i això no es fa sols dient-ho. Es fa posant-hi recursos. ha destacat els amplis acords que ha aconseguit aquest pressupost, i des del punt de vista de país el veu com una eina imprescindible. Com a municipi també el veu imprescindible per poder rebre recursos com el PUOSC i Fons de Cooperació Local. sánchez diu que l’acord amb el PSC no exclou la voluntat de seguir volent una República, que per temes puntuals es pot parlar amb tothom, però per fer govern cal més complicitat, i ara mateix no veuria factible un pacte de govern a Arenys de Munt amb el PSC. El seu ideal és que sempre governin juntes les forces sobiranistes.
I tanquem aquesta ronda valorativa política també amb la visió de qui era soci de la Generalitat fins fa poc i que ara s’ha quedat al marge d’aquesta negociació. Ens referim a Junts, i el seu portaveu a Arenys de Munt és Santi Morell Capellera. Ha comentat que és com tenir un ‘dejavú’ del tripartit que va fer Esquerra amb PSC i Iniciativa per Catalunya-verds a principis dels 2000. Morell apunta que consellers de Junts van treballar des de dins del govern aquests pressupostos, però el pacte l’ha fet Esquerra amb el PSC. Diu que l’independentisme hi surt perdent, ja que Aragonés ha passat de ser investit amb el suport de Junts i CUP a aprovar el Pressupost amb PCS i En Comú Podem.