Prop de 1200 arenyencs ja han estat vacunats per la covid-19, amb una o dues dosis

892 persones d’Arenys de Munt ja estan vacunades contra la covid-19 perquè han rebut una dosi del vaccí. I són 300 les persones del poble que han rebut dues dosis. En total, doncs, són 1192 arenyencs els que ja han rebut algun tipus de protecció contra el coronavirus sars-cov-2, que fa un any que té el planeta aturat. Arenys de Munt té un total de població de 9.121 habitants a data de l’any 2020. Per tant, si ens entretenim a fer els percentatges  ens surt que un 13% de veïns ha rebut la vacuna, o bé amb una dosi o amb les dues. Desgranant la xifra observem que els immunitzats per haver rebut dues dosis de vacuna són un 3’2% de la totalitat d’arenyencs. Si mirem els que han rebut una sola dosi la xifra puja fins al 9’7%. Les dades les va exposar el delegat del Govern a Barcelona, Juli Fernàndez, en una reunió amb els alcaldes i alcaldesses del Maresme per fer seguiment de la situació actual de la Covid-19 a la comarca i del procés d’administració de les vacunes.

Les dades a Arenys de Munt són molt similars a les de tota la comarca. En total,  a la comarca del Maresme 38.251 persones ja han rebut la primera dosi, el que representa un 8’3% de la població. A Arenys de Munt era un 9’7%. Pel que fa a la segona dosi, ja s’ha administrat a 14.617 persones, un 3’2 % de la població que hi ha a la comarca. En aquest cas si que és el mateix percentatge exacte que a Arenys de Munt.

En relació a això, l’Agència del Medicament Europea va aprobar ahir la quarta vacuna contra la Covid: la de Janssen. L’avantatge d’aquesta respecte a les vacunes de Pfizer, Moderna i AstraZeneca és que s’administra amb una sola dosi, cosa que permetria accelerar els plans de vacunació de cara l’estiu. La vacuna, desenvolupada per l’empresa belga Janssen Pharmaceutica, que va ser adquirida pel grup nord-americà Johnson&Johnson, té un altre gran avantatge i és que es pot conservar en una nevera, perquè no necessita temperatures tan baixes com les de Pfizer/BioNTech i Moderna. En els assajos clínics ha mostrat una eficàcia del 66,3% amb una sola dosi, que és més del 50% que demana l’OMS a una vacuna. Segons la multinacional, però, l’eficàcia arriba al 85%. En comparació, les de Pfizer/BioNTech i Moderna superen el 90% i la d’Oxford/AstraZeneca se situa al voltant del 70%. La protecció màxima amb la de Janssen s’assoleix a partir de dues setmanes de l’administració i sobretot és eficaç per evitar l’hospitalització o la mort dels vacunats. Proves preliminars assenyalen que també evita la Covid asimptomàtica. La vacuna de Janssen també es produirà a Catalunya, als laboratoris Reig Jofre. La vacuna també va ser avalada i autoritzada fa dues setmanes als Estats Units, on ja s’està administrant des de finals de febrer.