Nova reunió infructuosa i decebedora amb Sanitat que ni tan sols es planteja el retorn de Pediatria al CAP del poble

Ahir es va fer una reunió presencial al Departament de Salut per tornar a demanar el retorn del servei de pediatria al CAP d’Arenys de Munt. Aquest cop hi van anar l’alcalde, la regidora de Sanitat, i el portaveu de cadascun dels tres partits  a l’oposició. El resultat final, però, no va canviar respecte a altres reunions telemàtiques que s’han fet fins ara. Pediatria no torna a Arenys de Munt.

Ve a ser el “Dia de la Marmota”. No ho diem nosaltres. Ho ha dit la regidora de Sanitat d’Arenys de Munt, M. Àngels Gros Argelés, en valorar el resultat de la trobada, que de nou va ser infructuosa. Les autoritats arenyenques es van reunir amb Meritxell Budó, Secretària d’Atenció Sanitària i Participació de la Generalitat i les doctores Puente i Aran, directora del servei a Barcelonès Nord i Maresme. El servei es va retirar del CAP del nostre poble ara fa un any i set mesos i a les reunions la única cosa que accepta la Generalitat és que se li diguin quines coses no rutllen bé per arreglar-les. M. Àngels Gros Argelés ha exposat que van fer justament això, exposar les mancances que té actualmente el servei que es presta des d’Arenys de Mar. Diu que els metges fan molt bé la seva feina, però logísticament l’atenció no funciona. No agafen el telèfon i les consultes a vegades es fan en estances que no són de pediatria. Com que fa molt que es queixen del mateix ja dóna per fet que aquestes qüestions no se solucionaran i demana que retornin el servei al CAP d’Arenys de Munt, almenys fins que es pugui ampliar el CAP d’Arenys de Mar i s’hi pugui prestar el servei en condicions. La Generalitat no es va moure de la seva posició, avalada per xifres i estadístiques que mostren un servei que funciona amb correcció. No es van comprometre a res. Es van limitar a recollir les queixes per solucionar-les.

Com dèiem, en aquesta reunió hi van anar representants de totes les forces que tenen representació al Ple, per escenificar la unitat que hi ha en aquest tema. És, però, una qüestió més simbòlica que efectiva, perquè aquesta unitat és molt important per al nostre municipi i els partits d’aquí li donen molt valor, però a la Generalitat no li va fer ni fred ni calor.

Santi Morell Capellera, de Junts per Arenys de Munt, no veu cap possibilitat de fer canviar a la Generalitat d’opinió. Entén que la decisió de centralitzar serveis de pediatria és un projecte ja decidit, i el pitjor de tot, és que des de la Generalitat estan convençuts que la idea és bona, que funciona i que les dades ho confirmen, i no atenen a altres arguments. Des del municipi, però, neguen que el servei funcioni bé ja que en tenen la certesa per experiència pròpia i propera.

En termes similars s’ha expressat el PSC, per boca de la seva portaveu, Vanesa Muñoz Fernández. Diu que no hi ha cap avenç i això li genera certa impotència, perquè el poble i la Generalitat viuen dues realitats absolutament diferents. Li molesta i ho troba una falta de respecte, que el Departament digui que cal millorar la percepció dels usuaris, ja que els arguments dels arenyencs no són percepcions sinó que són realitats. Assegura que la infermera una tarda a la setmana per atendre nens sans no dona prou servei, i que per a moltes patologies lleus, ni que sigui una simple otitis, ja es requereix un pediatre. Qualifica de surrealista que els adults puguin tenir un metge de capçalera al CAP del poble i no el puguin tenir els infants, ja que un pediatre no és un metge d’especialitat, és un metge de capçalera d’infants. Aposta per activar la societat per aconseguir el canvi de model

I per part de la CUP hi va assistir el seu portaveu i regidor, Guiu Muns Roura. Coincideix en dir que va sortir decebut de la trobada, ja que la decisió està presa i les reunions polítiques no han servit per desenrocar la posició de la Generalitat. Per tant, la CUP aposta per moure a la societat, impulsar protestes ciutadanes i aparèixer als mitjans de comunicació per aconseguir l’objectiu. I sobretot, buscant aliances fora del municipi, ja que aquest nou model sanitari que impulsa la Generalitat ha començat per aquí però s’implantarà a tot el país i hi haurà molts altres municipis que es quedaran sense servei de pediatria. Caldrà buscar una “plantada de país”, ha dit.

L’únic compromís de la Generalitat d’ahir va ser que els membres del Departament de Sanitat ho transmetran al Conseller Argimon, però tots els representants d’Arenys de Munt són escèptics en què això pugui servir per a alguna cosa.