És un projecte de la Generalitat de Catalunya que pretén fomentar la cultura participativa dins dels centres educatius a través del desenvolupament d’un projecte concret escollit pel propi alumnat i implementat de forma participativa i inclusiva. Els alumnes, a través de la figura del delegat de classe i amb el suport del tutor, porten a terme un projecte que els implica organitzar-se, assumir tasques i prendre decisions de forma conjunta al llarg del curs.
Per a la implementació d’aquest programa, es compta amb el suport i l’assessorament extern de professionals experts en el foment de la participació i d’una aplicació online on disposar dels materials pedagògics necessaris per dur a terme el programa i esdevenir un espai d’interacció entre els participants. Es tracta d’un programa on es fomenta la participació a través de l’assessorament d’una entitat experta en participació.
El programa es desenvolupa al llarg del curs i consisteix en 5 sessions d’assessorament per a tutors i 5 sessions per a delegats i delegades.
Entre sessió i sessió, durant les hores de tutoria, els delegats i el professorat, posen en pràctica allò que han après en les sessions formatives treballant de forma conjunta amb la resta d’alumnes de la seva classe per tal de portar a terme un projecte concret.El paper de delegat és doble: per un cantó, a l’aula, ha d’ajudar a organitzar els seus companys de classe i a facilitar la presa de decisions conjuntes sobre el projecte en qüestió; i, per l’altra, en les quatre sessions d’assessorament on es troba amb la resta de delegats, ha de fer de portaveu del que s’hagi treballat a la seva aula, tot interioritzant els coneixements i les eines per a la participació que l’entitat assessora li haurà facilitat.
Míriam Farelo, coordinadora de segon de batxillerat de l’Institut Domènec Perramon, ha explicat que ha estat la primera vegada que hi han participat, però ja a partir del segon trimestre. L’any que ve repetiran però ja des de l’inici de curs. han desenvolupat projectes de participació a cada aula, amb idees que beneficiessin a l’institut, la comunitat o el poble. Hi van participar delegats de segon, tercer i quart de la ESO. Una de les propostes va ser una recollida de pinso de gat, per exemple.