L’Estat espanyol vol canviar els jutjats de Pau per oficines de mediació i la Generalitat vol conservar-los

Els jutges de pau són una tasca histórica a Catalunya, ja que la figura del jutge de pau està molt arrelada i el Departament de Justícia vol blindar-ne l’existència davant les oficines de mediació que vol crear l’Estat

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, proposa als grups parlamentaris catalans a Madrid a fer un front comú per introduir una esmena a la nova llei estatal per blindar els jutges de pau a Catalunya i evitar que desapareguin. El govern català vol incloure una esmena que blindi la continuïtat dels jutges de pau a Catalunya. Ara, segons la consellera, cal fer “pedagogia” entre les forces polítiques amb representació al Congrés perquè “votin en conseqüència” l’esmena que presentaran.

Ciuró ha recordat que, dels 7.000 jutjats de pau que existeixen a l’Estat avui dia, 898 són a Catalunya. La figura, creada al segle XIX, exerceix únicament en l’àmbit civil i registral en aquells municipis on no hi ha jutjat de primera instància i instrucció.

Per la consellera es tracta de “mediadors nats” i una instància “arrelada” al país, que en cap cas pot desaparèixer. A més, recela de la nova llei orgànica, que vol substituir-los per oficines als municipis. Ha subratllat que la normativa promoguda des de Madrid “també buida competències que estan reconegudes a l’Estatut d’Autonomia” i tem que, amb aquesta mesura, “s’obri la porta” a eliminar-ne d’altres.

De fet, una trentena de jutges de pau de les comarques gironines s’han reunit aquest dilluns amb la consellera de Justícia per unir-se davant la proposta de supressió d’aquesta figura que està treballant el Ministeri de Justícia.

Si. I Lourdes Ciuró creu que presentar un recurs per vulnerar les competències de l’Estatut seria “perdre el temps”, i assegura que la via judicial és “un camí que no els agradaria explorar”.

Segons Ciuró, el jutge de pau és una eina de país que representa una baula clau per millorar “la convivència” ciutadana i alleugerir la càrrega que tenen els tribunals catalans. Un servei de “proximitat” a l’hora de fer mediacions i tràmits que, en municipis petits, difícilment es podrà substituir per funcionariat.

La consellera Ciuró ha lamentat que l’Estat proposi obrir oficines de mediació, ja que dubta que “doni les eines i els recursos” per fer front a les despeses que implicaran.

Ho hem comentat amb el jutge de Pau d’Arenys de Munt, Albert Larruy Ubach