Les llibreries comarcals i locals esperen un Sant Jordi com els d’abans, amb autors mediàtics al capdamunt dels més venuts

La Cambra del Llibre de Catalunya, institució que agrupa els gremis i associacions d’editors, llibreters, distribuïdors i de la comunicació gràfica de Catalunya, preveu un Sant Jordi molt participatiu atès que la diada es podrà celebrar sense restriccions. A més, a nombroses poblacions de Catalunya s’ha apostat per un model organitzatiu que facilita la celebració de la festa amb espais propis, amplis i senyalitzats per als professionals del llibre i de la rosa. Es recupera un Dia del Llibre més literari, amb més oferta, més parades i amb més autors i signatures, a part de les múltiples activitats paral·leles que giren al voltant del llibre i en convivència amb la celebració d’entitats i la ciutadania que per Sant Jordi tornaran a omplir places i carrers. En aquets sentit, el Gremi de Llibreters de Catalunya ha habilitat un apartat en el seu web on podreu trobar totes les llibreries de Catalunya i, pel que fa a Barcelona, els planells dels diversos espais professionals amb la relació de parades de cadascun i enllaços amb els seus webs o xarxes per veure’n les activitats. La Cambra està convençuda que aquest pot ser un “gran Sant Jordi”, amb un nivell de vendes similar a l’anterior de la pandèmia, tenint en compte que a l’edició passada, condicionada per les restriccions, es van vendre un milió de llibres. És una festa en continu creixement i candidata a ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco. Segurament, el fet que la festa s’escaigui en cap de setmana farà que la celebració sigui més alta en determinades comarques o que augmentin els visitants a Barcelona. Així, cada municipi ha adaptat la festa a les seves característiques i dimensions.

Avui que parlem de libres, hem buscat quins poden ser els libres més venuts aquest Sant Jordi. Tot apunta a que, de nou, els que s’anuncien per la tele es vendrán més. ‘Benvolguda’, d’Empar Moliner, i ‘Crims. Llum a la foscor’, de Carles Porta, lideraven les llistes dels més venuts en ficció i no ficció en català a Catalunya, respectivament, la setmana del 4 al 10 d’abril, a pocs dies de la celebració de la Diada de Sant Jordi 2022, segons dades de Libridata. En ficció en català, després de Moliner, l’acompanyen en les primeres posicions ‘Mamut’ d’Eva Baltasar; ‘El monstre de Santa Helena’, d’Albert Sánchez Piñol; ‘Nosaltres, després, de Sílvia Soler i ‘Quan s’esborren les paraules’, de Rafel Nadal. En no ficció en català, al costat de Carles Porta, hi ha entre els primers llocs, ‘La vall de la llum’, de Toni Cruanyes; ‘El món que ens espera’, d’Oriol Mitjà; que per cert, vindrà demà a la Llibreria Can Pujades d’11h a 12h del matí a signar el seu llibre. També ‘Les hores incertes’, de Quim Torra i ‘Molts i ningú’ de Clara Ponsatí.

Pel que fa als llibres de literatura infantil i juvenil en català, els més venuts són ‘La meravellosa i horripilant casa de la iaia, de Meritxell Martí Orriols; ‘Bitmax & Co. Garfunkel en directe!’, de Jaume Copons i Liliana Fortuny; ‘La colla dels 11’, de Rocío Bonilla; ‘Catalanament’ de La incorrecta i ‘Cric-crac, qui hi ha?’, de Tritan Morv.

En els més venuts en castellà, a la primera posició de ficció, hi ha ‘Roma soy yo’, de Santiago Posteguillo, i en no ficció, ‘Chacón. La mujer que pudo gobernar’, de Joana Bonet. ‘Las guerreres Maxwell, 7. Atrévete a retarme’, de Megan Maxwell; ‘El Castillo de Barbazul’, de Javier Cercas; ‘El libro negro de las horas’, de García Saenz de Urtui, i ‘Violeta’, d’Isabel Allende, també apunten alt al rànquing de vendes en castellà

En no ficció, després de Joana Bonet amb el llibre sobre Carme Chacón; hi ha Marian Rojas Estape amb ‘Como hacer que te pasen coses buenas’ i ‘Encuentra tu persona vitamina’; ‘Por si las voces vuelven’, d’Ángel Martín, i ‘Se llama cáncer’, de Gonzalo Boye també estan entre les màximes previsions de venda.

En literatura infantil i juvenil en castellà trobem ‘Las perrerías de Mike 1’ de Mikecrack; ‘Antes de diciembre’, de Joana Marcus; ‘Semen mola’, d’Anna Salvia i Cristina Torrón; ‘Boulevard’ de Flor M. Salvador, i ‘Los compàs y el diamantito legendario’, d’El Tronillo i Timba VK.

Això és el que apunten llistes i rànquings com el de Libridata. Però a nosaltres ens agrada parlar de libres no a partir d’una llista, sinó parlar-ne amb gent que en sap, que en llegeix molts i que pot fer-nos les seves recomanacions personals. I de passada per saber com esperen que vagi aquest Sant Jordi 2022 després de dos anys de pandemia. Per això hem parlat amb una experta llibretera de la comarca que porta 26 anys regentant una petita Llibreria a Calella. Parlem d’El Faristol i de Marta Rocafort Vidal. 

Ha explicat que els dos anteriors Sant Jordi han estat molt fluixos i espera que el temps acompanyi perquè aquesta Diada del 2022 sigui bona per als llibreters. Apunta que la crisi econòmica no fa preveure una gran despesa en llibres, però confia en que es mantindrà la tradició i tothom, poc a o molt, comprarà o regalarà algun llibre. Rocafort ha comentat que es pot comprar per internet a llibreriaelfaristol.cat, on es pot comprar amb un 5% de descompte i t’ho envien a casa. Diu que els llibres més venuts són els que s’anuncien per la tele, que estan ben escrits, però no són ni de bon tros els millors llibres del mercat, literàriament parlant. Ella, com a lectora i llibretera, recomana altres obres, com ‘Sola’, de Carlota Gurt. També recomana ‘Benvolguda’ d’Empar Moliner i ‘la Vall de la llum’ de Toni Cruanyes, que parla de Canet de Mar des d’un punt de vista antic i històric. També ha parlat de ‘i nosaltres després’ de Sílvia Soler, o ‘el llibre blau de Nemo’, i ‘les altres mares’ de Laia Aguilar, i un llibre trepidant d’intriga, ‘quan la neu es fon’ de Laia Vilaseca, i el Premi Planeta, ‘la béstia’. Rocafort ha comentat que un exllibreter d’Arenys de Munt ajudarà a la llibreria el Faristol de calella tant divendres com dissabte.

I en termes similars s’han expressat des de la Llibreria El Boli Blau d’Arenys de Munt. Ivan Fernández ha comentat també que esperen que faci bon dia per Sant Jordi i que les vendes arribin a nivells prepandèmia. Ell destaca els libres amb ressò mediàtic també com a més venuts i resalta l’alt volum de literatura infantil i juvenil, molt venuda per Sant jordi. I com no pot ser d’altra manera, també dediquen un espai fix a la promoció d’autors locals i a la paradeta de la llibreria tindran una zona on poder seure, signar libres i atendre als lectors. Escoltem a Ivan Fernández