Les colles geganteres comencen a bellugar-se per recuperar la cultura popular i les cercaviles aquest estiu

Avui ens centrem en com serà la represa de l’activitat popular i festiva al carrer. Fa uns dies ho fèiem en clau castellera i avui fem parlant de gegants i capgrossos, un element imprescindible a les nostres festes majors, amb cercaviles pels carrers que agraden tant a grans i petits. Els gegants fan festa i la música de gralla anima els carrers quan surten en cercavila. O si més no, era així quan sortien. Des del març de l’any passat que no es fan cercaviles i la majoria de gegants estan guardats als seus locals esperant que els deixin ballar. Darrerament, però, si que es veu moviment en algunes poblacions pel que fa a la cultura popular i als gegants, organitzant balls en recintes tancats i aforament limitat.

Hem volgut saber quina és la previsió amb què treballen les colles geganteres del país en vistes a recuperar l’activitat habitual, i ho hem fet parlant amb Mercè Montserrat, que és la vocal de protocol, esdeveniments i festes de l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya. Ha comentat que actualment l’únic que es pot fer són activitats estàtiques, com mostres de balls i cultura popular de la ciutat o municipi que les organitzi, en recintes tancats, a l’aire lliure, i amb reserva previa d’entrada. Això, però, podria canviar de cara al mes d’agost. És l’època en què des de l’Agrupació es contempla que hi pugui tornar a haver alguna cercavila amb gegants de diferents colles, per bé que al principi seran trobades de poques colles.

Aquí podeu escoltar l’entrevista sencera a Mercè Montserrat, vocal de protocol, esdeveniments i festes de l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya

Al nostre poble també hi ha gegants. No és pas cap titular ni notícia això. Els coneixem de fa moltíssims anys. Són en Martí i la Remei, en Jalpí i la Martina, en Tonet, en Cop i la Patacada, l’Abelal Mias… i segur que ens deixem. Sens dubte són patrimoni del municipi, de la nostra imatgeria col·lectiva. Han passat també un any complicat, per la situació sanitària i per la sobtada pèrdua de qui fou cap de colla, el Pere Ràfols. A més també tenen manca de gent que tiri la colla endavant. Pitu Roig, el cap de colla, ha comentat que tenen moltes ganes de sortir al carrer, ja que aquest darrer any només han sortit en ocasions puntuals quan s’ha pogut i sense cercavila. Tenen forces projectes, com anar a Ciutat Gegantera i fer un homenatge al Pere Ràfols. I tenen implicació i ajuda puntual de la gent del poble i de geganters d’arreu, tot i que els manca gent a la colla que hi participi i tiri endavant l’entitat.

 Aquí podeu escoltar l’entrevista sencera al Pitu Roig, cap de colla dels Geganters d’Arenys de Munt