L’atur ha pujat a Arenys de Munt a l’abril. És el poble del Maresme on ha crescut més. 14 persones més

Després de dos mesos amb dades estabilitzades d’atur, que no pujava ni baixava, ara a l’abril si que ha pujat. L’increment ha estat del 3,6%, o el que ve a ser el mateix, 14 persones més sense feina que al mes de març. És la pujada d’atur més important del Maresme. I és extrany, perquè l’abril en termes d’atur acostuma a ser un bon mes, ja que acostuma a baixar, però enguany no ha estat així i ha pujat considerablement després de dos mesos sense variació i una pujada al gener. Aquest comportament reforça la idea que la dinàmica de la desocupació aquest 2022 no serà tan positiva com el 2021.

Ara bé, les d’aquest 2022 són les dades més baixes després de l’any 2019 i, respecte de l’any 2021, hi ha 102 persones aturades menys. Aquesta comparativa reflecteix una conjuntura favorable. Tot i la conjuntura positiva, la davallada de les dades d’atur que es va produir al llarg del 2021 s’ha vist frenada en els quatre primers mesos de l’any 2022

Pel que fa a perfil dels aturats, el nombre de dones aturades supera el d’homes i també ha augmentat més durant l’abril.

Pel que fa a les edats, augmenta en tots els trams i el que més puja és el de persones entre els 30 i els 44 anys.

Cal destacar que la xifra de persones aturades baixa entre aquelles que portaven entre un i dos anys aturades; és possible que això estigui relacionat amb les mesures de foment de l’ocupació.

En referència a l’activitat econòmica on les persones havien treballat anteriorment, veiem que baixa entre aquelles que provenen de l’agricultura, es manté a les provinents de la indústria i puja entre les persones que han treballat a la construcció, les que busquen la primera feina i, sobretot, entre les que han treballat al sector Serveis.

Si volem definir un perfil de la persona aturada a Arenys de Munt, parlaríem d’una dona d’entre 30 i 49 anys, que fa menys de sis mesos que ha perdut la feina i que ha estat treballant al sector dels serveis.

Aquestes són les dades del poble, on l’atur ha pujat a l’abril, però a Catalunya en general ha baixat, com és habitual, i es tanca el mes amb la xifra d’atur més baixa registrada en un mes d’abril des del 2008. Que a l’abril l’atur baixi en comparació amb el mes de març és un comportament habitual a Catalunya. Per demarcacions, l’atur cau a totes excepte a Lleida, on ha pujat lleugerament; a Barcelona hi ha un 1% menys d’aturats. Respecte de l’abril de l’any 2021, el nombre d’aturats també és més baix arreu.

Pel que fa a la comarca del Maresme, veiem que ha baixat la variació mensual en 577 prsones desocupades menys, i la variació anual, amb 7.640 aturades menys que l’any passat a aquestes alçades.

Al Maresme l’atur ha pujat a 4 dels 30 municipis, s’ha mantingut a 3 i ha baixat a 23.

Les caigudes més important es corresponen novament, com vam veure el passat mes de març, als municipis amb més activitat turística, com Pineda de Mar, Malgrat de Mar, Calella i també ha baixat a Mataró. La pujada més important s’ha produït a Arenys de Munt.

A tots els municipis el nombre d’aturats ha baixat respecte de l’abril de 2021.

La técnica d’ocupació d’Arenys de Munt, Mercè Vives, ho ha comentat a l’informatiu

 

SENCERA VIVES ABRIL