Els treballadors interins de les administracions públiques que fa deu anys que ocupen una plaça per a la qual no s’ha fet mai cap oferta pública d’ocupació podrien accedir a la plaça sense haver de fer cap oposició, tenint només en compte els mèrits. No seria, però, un procés automàtic, perquè alguns advocats alerten que la plaça podria no estar garantida, perquè sempre s’hi podria presentar un funcionari amb més experiència.
La mesura beneficiarà almenys 300.000 treballadors interins de les administracions públiques, que podran veure regularitzada la seva situació laboral. Es calcula que a Espanya hi ha 800.000 interins, uns 90.000 dels quals a Catalunya. La intenció és estabilitzar-ne 300.000 i situar la taxa de temporalitat per sota del 8%.
Una altra novetat introduïda durant la negociació parlamentària del decret és que atorgarà a les comunitats autònomes la capacitat de decidir que no siguin eliminatòries les fases de les oposicions convocades per consolidar places estructurals ocupades des de fa més de tres anys per personal interí. Això permetria als treballadors completar l’examen d’oposició sense quedar eliminats a cap fase i poder entrar en la valoració de l’experiència en el lloc de treball.
L’objectiu, com deiem, és reduir la taxa de temporalitat per sota del 8%. Tot va arencar el día 5 de juliol quan l’encara ministre d’Administracions Públiques Miquel Iceta va signar amb els líders sindicals l’acord per reduir la temporalitat al sector, que suposava la convocatòria de places estructurals ocupades per interins des de fa més de tres anys. Es va pactar una indemnització de 20 dies per any treballat, amb un màxim de 12 mensualitats, per als que no superessin les oposicions. A banda de la indemnització, les persones que no superessin el procés selectiu s’havien de poder integrar en borses laborals d’interins específiques o bé en borses ja existents. Des dels sindicats asseguren que vetllaran perquè, durant la tramitació de la llei, es garanteixi la seguretat jurídica. Ho explica Manel Pulido, coordinador de l’àrea pública de Comissions Obreres
A Catalunya hi ha més de 68.000 interins, dels quals 58.500 estan contractats per la Generalitat i 8500 per l’administració local.
El pla també recollia que els mecanismes de mobilitat o de promoció interna previs de cobertura de plaça fossin compatibles i se seguissin en paral·lel als processos d’estabilització.
També es plantejava reformar l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic per establir noves condicions amb les quals contractar treballadors interins. La intenció era poder cobrir amb un interí les places vacants quan no fos possible fer-ho amb un funcionari de carrera, només per una durada màxima de tres anys.
Doncs hem convidat a l’estudi a l’alcalde d’Arenys de Munt, Josep Sánchez Camps, per comentar la situació laboral a l’Ajuntanent d’Arenys de Munt, l’interinatge que hi ha i com es preveu actuar davant d’aquesta nova normativa.