L’Ajuntament espera que alguna entitat hípica s’ofereixi per liderar l’organització dels Tres Tombs a Arenys de Munt ja de cara a l’any que ve

Avui és Sant Antoni Abat, patró dels animals. Aquí a Arenys de Munt, durant molts anys, s’havien celebrat en el cap de setmana més proper importants festes dels tres tombs, amb la presència de cavalls i carruatges molt vistosos. La Riera de sorra ajudava a fer-ho tot plegat més autèntic. Aquest any, però, no s’han pogut fer. Però parlem abans una mica de Sant Antoni, de perquè era patró dels animals. Sant Antoni Abat va ser un monjo del desert, que va dirigir altres grups de monjos que volien imitar-lo, atrets per la seva saviesa i les seves grans qualitats. La seva vida va estar marcada pels retirs espirituals, en llocs inhòspits per a aconseguir el model de vida que ell pretenia: oració, penitència, silenci, dejuni, rebuig dels plaers dels sentits… a la recerca de la perfecció espiritual de l’ànima.

Les imatges de sant Antoni Abat van introduir de forma molt primerenca un porc als peus del sant. Segons alguns autors aquest porc representa als dimonis que va ser capaç de sotmetre el sant. Unes altres de les moltes llegendes per a explicar la seua vinculació amb els animals, parlen que el monjo es va trobar amb una truja i el seu petit porquet malalt i que el Sant els va beneir i els va curar.

Quan els cavalls, les mules i les ases eren animals indispensables per als treballs del camp o el transport de persones i mercaderies, la festa de Sant Antoni se celebrava amb gran solemnitat. L’acte central de la festa era la benedicció dels animals. Era creença comuna que així restaven protegits de malalties i caigudes durant tot l’any.

En aquesta festa, llauradors o traginers raspallaven els seus animals i preparaven els guarniments per a portar-los a beneir, molt nets i engalanats. La benedicció se solia fer, per norma general, davant de l’església, fent tres tombs a la població. Aquest any a Arenys de Munt no n’hem tingut, perquè no hi ha cap entitat que hagi volgut liderar l’organització de l’esdeveniment.

Els darrers Tres Tombs que es van fer van ser al gener de 2020, just abans de la pandèmia, i en aquell moment es va dir que els propers Tres Tombs es farien en un espai més obert, fora de la Riera, on els cavalls no patissin i no patinessin. Però el covid ho va estroncar tot, i no hi va haver Tres Tombs ni l’any 2021 ni l’any 2022. Aquest any 2023 tampoc hi ha hagut passejada de cavalls ni fira de paradetes, però sí que s’ha pogut celebrar una altra de les tradicions, la benedicció dels animals. Es va fer després de la missa d’11 del passat diumenge.

El dia abans, dissabte, en va parlar per la radio l’alcalde d’Arenys de Munt, Josep Sánchez Camps. Va comentar que ara mateix no hi ha cap entitat que s’ofereixi per liderar l’organització de la celebració. Si hi fos, l’Ajuntament hi col·laboraria amb tot el que calgués.

Pel que fa a l’emplaçament de la festa, Josep Sánchez va afirmar que és cert que cal buscar un espai còmode per als animals, on no s’estressin, sense carrers estrets ni aglomeracions

Un espai on es podrà recuperar una festa amb animals seria Can Jalpí, que és ample i de sorra, però també presenta l’inconvenient d’estar apartat del nucli urbà i l’església, que és on sempre s’havien ceelebrat els Tres Tombs.