L’Ajuntament d’Arenys de Munt i la Taula per la Diversitat han iniciat una campanya per aturar els micromasclismes

Es fa amb la col·laboració de tots els bars de la població. La campanya es basa en l’afirmació que totes les persones arrosseguen una càrrega important de masclisme per les bases educatives del sistema patriarcal. Les violacions i morts de dones són només la punta de l’iceberg d’un problema que té arrels profundes, diuen. Afirmen que, malauradament, només reaccionem amb sorpresa davant d’una agressió brutal quan és notícia, però no acabem d’actuar en el nostre dia a dia. Comclouen que prevenir és l’únic camí per posar fi a la violència masclista, que cal aturar ara mateix.

La campanya de micromasclisme va dirigida a tota la societat: d’una banda, al sector masculí de totes les edats, per tal que reflexioni i no normalitzi un llenguatge i una manera d’actuar que comença amb el micromasclisme i que pot evolucionar fins a l’assassinat, afirmen. I d’altra banda, també va dirigida al sector femení de totes les edats, per tal que no normalitzi aquests llenguatges i comportaments; que identifiqui els micromasclismes, l’assetjament i el control, i no ho accepti. L’objectiu dels impulsors és aturar les agressions i les morts per violència masclista, i per fer-ho diuen que s’ha de començar per aturar els micromasclismes, de baix cap a dalt, amb l’educació des de tots els àmbits, però principalment des de casa i donant exemple per part dels progenitors.

Ara s’ha elaborat una campanya contra els micromasclismes, que es troba sota el paraigua del lema “Arenys de Munt, lliure, inclusiu i de pau”.  I des de l’11 de novembre, dia de Sant Martí, als bars de la població hi ha uns tovallons amb quatre frases diferents escollides en l’evolució de la vida d’una dona: de petita, adolescent, mitjana edat i gran. Aquestes frases volen remoure consciències perquè segurament són frases que en alguns casos s’han normalitzat però que els impulsors de la campanya consideren que no són acceptables. També hi ha un codi QR que enllaçarà a una pàgina on hi haurà més frases, un vídeo i s’hi anirà afegint contingut, de manera que es podrà anar consultant de tant en tant. Amb motiu de la Festa Major, també es van fer uns gots liles, cadascun dels quals contenia una frase, que es van repartir a la Nit Jove.

La regidora d’Igualtat, Mari Àngels Gros Argelés, ha explicat que la campanya ha estat majoritàriament ben rebuda, però que també hi ha hagut qui s’ha sentit ofès al veure els tovallons i un propietari de bar que s’ha negat a donar-los a la seva clientela. L’Ajuntament hi està mediant per arribar a una entesa.