L’Ajuntament d’Arenys de Mar no va deixar ballar els gegants d’Arenys de Munt a la Mostra de balls de Sant Zenon perquè van arribar-hi tard

Diumenge passat, per celebrar la Festa Major de Sant Zenon d’Arenys de Mar, la colla de geganters va organitzar una mostra de balls de gegants en la qual hi estaven convidats els gegants d’Arenys de Munt. Finalment, però, no hi van ballar. Van arribar tard a la cita, que era ales set del vespre al Calisay, i no els van deixar entrar al recinte per fer ballar damunt l’escenari. Així ens ho han explicat els nostres enviats especials que van fer seguiment dels actes de la Festa Major d’Arenys de Mar. Concretament això va passar durant la mostra de balls del diumenge, organitzada pels geganters d’Arenys de Mar per celebrar els 40 anys dels gegants Roc i Maria. En el programa de la mostra s’hi deia que ballarien els gegants de Canet de Mar, els gegants de la Pedrera de Barcelona, els d’Arenys de Munt, i els amfitrions, clar, els d’Arenys de Mar. Els gegants es van plantar una estona a la vorera del Calisay i els d’Arenys de Munt ja no hi eren. Es van fer les set del vespre i no havien arribat. Van entrar els gegants al pati del Calisay, passaven uns deu minuts de les set, i llavors si que es va veure alguna samarreta taronja de la colla del nostre poble per allà. Ja havien arribat, però tard.  Es va prendre la decisió de no deixar-los ballar i no van ni descarregar. En jalpí i la Martína, i en Tonet, es van quedar al remolc esperant una altra ocasió per aixecaré les faldilles i ballar al so de les gralles i els timbals.

Martí Salvà Riera, membre de la colla de geganters d’Arenys de Munt, ha explicat que al ser molt pocs membres a la colla, van ser els geganters d’Arenys de Mar els que es van oferir a pujar, carregar els gegants al remolc, treure’ls al Calisay, fer-los ballar, i tornar-los a pujar. El problema va ser amb la bola del remolc del cotxe amb el qual van pujar, que no s’adaptava al remolc de la colla d’Arenys de Munt. Es va haver de baixar a Arenys de Mar a buscar un adaptador i això els va fer perdre temps i no van arribar a l’hora al Calisay. Un cop allà la Colla de Geganters d’Arenys de Mar era favorable a esperar-se i que els nostres gegants s’afegissin a l’acte encara que ja hagués començat. Però fou l’Ajuntament qui va desautoritzar l’entrada dels gegants d’Arenys de Munt al·legant motius covid i que el protocol marcava que un cop passades les set ja no podia entrar ni sortir ningú del pati del Calisay, i preveient aglomeracions en cas de treure els gegants del remolc i portar-los al pati. Al final van entrar només un parell de geganters.

Des de la Colla d’Arenys de Munt es fan càrrec de la situació epidemiològica i entenen el riogor que cal prendre en totes les situacions, però els va saber greu que passés això sobretot pels geganters d’Arenys de Mar que havien fet l’esforç de pujar, agafar els gegants, baixar-los, amb la idea de fer-los ballar i després tornar-los a pujar, que ho van fer com un favor cap als nostres gegants sense tenir-ne cap necessitat, i es van trobar que el seu propi Ajuntament els va impedir que ballessin. Dit això, Martí Salvà Riera s’ha mostrat esperançat que la situació de pandèmia millori i aviat es puguin tornar a veure gegants amb normalitat, pel carrer, i ballant. I ha aprofitat per animar a la gent a fer-se de la colla i ajudar a que en Martí i la Remei, en Jalpí i la Martina, i en Tonet, tinguin ànima i puguin sortir a ballar per arreu de Catalunya.