L’Ajuntament aprova dues modificacions de crèdit i les bases del pressupost en un ple tens que va acabar amb picabaralla per la gestió educativa

El ple d’ahir a l’Ajuntament va tornar a ser presencial, a la Masia de Can Borrell, però amb els regidors mantenint la distància de seguretat. Va durar quatre hores, i en ell es va aprovar una segona modificació de crèdit de 52 mil euros per poder acabar petites obres del Centre Cívic, abans d’iniciar una segona fase. Un punt que sols va aprovar el govern. Junts es va abstenir i la CUP i el PSC van votar-hi en contra. La regidora del PSC, Àngels Castillo, va dir que és un projecte molt important i que s’hauria de fer d’acord amb els veïns i veïnes, i el regidor Guiu Muns va dir que s’està fent de manera precipitada.

Un altre punt aprovat va ser la proposta inicial de la modificació de les bases del pressupost municipal, que només va rebre el vot en contra de la CUP perquè no estan d’acord en alguns articles de la documentació.

Per altra banda va passar per Ple el fet que l’ajuntament d’Arenys de Munt haurà de pagar 375 mil euros per una llicència que es va fer malament fa 18 anys. En el ple d’ahir es va aprovar una modificació de crèdit d’aquest import per pagar una indemnització per responsabilitat patrimonial a la casa construïda a Can Sagrera. L’alcalde, Josep Sánchez, va explicar que, tot i aquest import elevat, s’ha arribat a un bon acord per les dues parts.

El punt es va aprovar únicament amb els vots favorables del govern. Junts, el PSC i la CUP es van abstenir tot i considerar que el procés de mediació que s’ha fet entre les dues parts ha permès solucionar el conflicte. Tot i així el regidor de la CUP, Guiu Muns, va demanar responsabilitats.

També un altre punt va ser la proposta de resolució d’al·legacions i nova aprovació inicial de la modificació del pla general d’elements subjectes al PEUPIC i normes urbanístiques. Concretament es tracta de la protecció d’elements arquitectònics de l’Eixample, Can Parés, Can Morilles, Can Gualba i la casa del carrer Sant Antoni número 8. Un punt que va ser aprovat pel govern municipal i votat en contra per tots els grups de l’oposició, sobretot per la manca de temps que disposen per poder estudiar les al·legacions que s’han presentat. Així ho va expressar el regidor de Junts, Lluís Campasol.

Al ple es van aprovar les festes locals per a l’any 2021, que seran els dies 11 i 12 de novembre. El punt per aprovar una modificació dels estatuts de l’empresa municipal Gusam es va retirar del ple perquè hi hagi més participació ciutadana.

La moció del PSC per demanar al govern de la Generalitat que aixequi la suspensió d’ajuts per contribuir a minimitzar l’impacte econòmic i social de la covid-19 en els lloguers d’habitatge habitual, no es va aprovar ja que sols va rebre el suport de la CUPp. Esquerra, Junts i el regidor adscrit Abel Coll van votar-hi en contra. Precisament Abel Coll va ser contundent i va dir que li agradaria que el PSC presentés una moció per demanar responsabilitats al seu partit per la seva actuació al capdavant del govern espanyol.

Des de Junts, el regidor Lluís Campasol va dir que la Generalitat ha aturat aquests ajuts per tal d’estudiar el gran nombre de sol·licituds presentades, que han d’assimilar amb el pressupost que compten.

I la moció conjunta del la CUP i el PSC per tal de prendre mesures per les administracions envers la situació creada pel covid-19 tampoc es va aprovar. Hi va haver un empat tècnic i el vot de qualitat de l’alcalde va fer que no s’aprovés. La regidora d’Esquerra, Tònia Vila, va dir que el govern de Madrid hauria de pagar els diners que deu a Catalunya. I el regidor de la CUP, Guiu Muns, li va respondre que ara el que cal es començar a reconstruir Catalunya, més enllà de les banderes.

Al ple es va presentar un punt per urgència per tal d’aprovar l’expropiciació d’un immoble del carrer Borrel per un import de 82 mil euros, que passarà a ser equipament municipal. Aquest punt es va aprovar tot i les abstencions del PSC i la CUP.

La part més agre i polèmica del Ple va arribar al final, tot i que la sessió ja va començar amb diferents discrepàncies entre govern i oposició. Al final hi va haver discussions entre els regidors Abel Coll i Lluís Campasol, i entre Guiu Muns i Tònia Vila. Fins al punt que el regidor de la CUP va demanar la dimissió de la regidora d’educació per dir per la ràdio el nombre preinscripcions de les escoles, quan el període encara no havia finalitzat.

La regidora d’educació, Tònia Vila, va dir que ja havien donat les explicacions oportunes i va lamentar la situació que es va donar al darrer consell municipal d’educació.

El ple sencer el podeu escoltar a través del web de Ràdio Arenys de Munt, a la carta.