La venta de botifarra i botifarra d’ou s’ha anat fent al llarg de tota la setmana, no només avui que és Dijous Gras

Tot apunt per celebrar la festa del Carnaval demà i aquest cap de setmana. Abans que arribi aquesta festivitat, però, el país viu una tradicional jornada que es coneix com el Dijous Gras o Llarder, un dia on diversos productes com les truites, els ous barrejats amb la carn, les botifarres d’ou i la coca de llardons en són els protagonistes. Enguany s’escau avui, 24 de febrer.

L’origen d’aquesta tradició entronca amb la Quaresma, el període de quaranta dies abans de Pasqua que estan marcats pel dejuni i l’abstinència pel calendari litúrgic cristià. Per poder passar millor aquesta època de l’any, el costumari marcava el dijous abans de Carnaval com el primer dia d’aquesta setmana festiva en el que tothom es podia atipar de valent amb aquells aliments que estaven prohibits durant la Quaresma.

Les festes de Carnaval es caracteritzaven per un consum excessiu de carn de porc. És en aquest context que el Dijous Gras marcava que s’estava acabant la carn del rebost. És la fi d’una època amb forces provisions que s’inicia amb la matança del porc, a mitjans de novembre, i que segueix amb les festes de Nadal. L’abundància d’aliments i menjars tradicionals anava a la baixa amb l’inici del nou any, i els rebosts de les cases començaven a buidar-se. Arribats al febrer, les existències ja eren ben poques, i s’acabaven de menjar els llardons i les botifarres. I és el que fem ara per Dijous Gras, menjar coca de llardons i botifarra.

Hem tret el cap a la carnisseria de Can Paituví aquest matí. Ens ha atès Antonio Paituví, que ens ha explicat que, pel que fa a quantitat de butifarres venudes, els números són molt similars a l’any passat. Però aquest any 2022 s’ha notat que la venda de botifarres i botifarres d’ou s’ha allargat tota la setmana i no s’ha concentrat només en el dia d’avui.

Encara queda, doncs, tota la tarda per poder comprar una bona botifarra d’ou, blanca, negra o de perol, i fer-ne una bona truita per sopar. I de postres coca de llardons.