Qui ha agafat avui un autocar ha estat una colla de gent gran d’Arenys de Munt que han marxat cap a la Terra Alta, d’excursió. El motiu és que avui, dins la Setmana de la Gent Gran, s’ha fet una excursió a Corbera d’Ebre. S’hi ha desplaçat un autocar de gent gran d’Arenys de Munt acompanyats de representants municipals, per endinsar-se en la historia d’aquest indret del sud de Catalunya que tantes vegades ha rebut les conseqüències de les guerres.
La població de Corbera d’Ebre té l’origen en un poblat ibèric o un castell de l’època de la conquesta romana. Des de llavors, la vila ha estat destruïda en diferents ocasions. Primer el 1463, a la guerra contra Joan II. També va compartir amb la resta de la comarca els trasbalsos de la Guerra dels Segadors. Durant la Guerra de Successió les tropes franco-castellanes ocuparen la vila definitivament el 6 de febrer de 1707. La Guerra Civil de 1936-39 va portar a Corbera el pitjor desastre de la seva història: durant la Batalla de l’Ebre el poble quedà pràcticament enderrocat i això va motivar que els veïns es traslladessin a la part baixa del poble. D’aquesta manera, les ruïnes abandonades esdevingueren un símbol d’un poble en l’episodi de més tràgic de la història recent.
El parlament de Catalunya va declarar “Lloc d’interès històric” al poble Vell de Corbera d’Ebre, que descansa al cim d’un turó a 337 metres d’alçària. Allí descansa el seu símbol, l’església de “Sant Pere” des d’on es pot contemplar les abruptes muntanyes de la Serra de Cavalls i Pàndols i gran part del terreny que va ser l’escenari principal dels 115 dies d’enfrontament que va durar la Batalla de l’Ebre.
Justament un dels atractius de visitar Corbera d’Ebre, a part de la runa del poble Vell, és també anar al Centre d’Interpretació 115 dies i l’abecedari de la llibertat, una exposició d’escultures en forma de lletra repartides pel poble Vell. Ho ha explicat a l’informatiu la regidor de Gent Gran, Montse Batista i Alsina