Dilluns obríem l’informatiu explicant un seguit de contagis de Coronavirus que s’estan detectant arran del dinar de germanor que va organitzar l’Esplai de la Gent Gran. Hi havia 110 persones, i una es va trobar malament, li van fer el text i va donar positiu. Al ser gent gran es van encendre totes les alarmes i tothom que va anar al dinar s’ha hagut de fer la PCR. Dilluns al matí el President de l’Esplai ens confirmava sis positius, però es seguien fent proves als assistents i ahir ja eren 13 i avui 17. Són casos que encara no estan reflectits a les dades sobre situació epidemiològica que ofereix el 324 de TV de Catalunya però que si que consten a l’Esplai, que han anat sent informats de qui va donant positiu a mesura que se saben resultats.
Ho vam parlar amb Àlex Soler, president de l’Esplai, que va confirmar que la persona positiva havia anat al dinar de l’Esplai i arran d’això es feia cribatge a tots els assistents, però que no es podia afirmar en cap cas que el dinar fos el focus de contagi, o si més no, l’únic focus de contagi, ja que també s’han detectat positius en gent que no va assistir al dinar. En tot cas assegurava que al dinar es van prendre totes les mesures recomanades i que aquests casos positius no han de generar cap situació de por, pànic ni histèria col·lectiva. Per sort la majoria de gent gran està vacunada i passen la infecció asimptomàtics o amb un refredat. De moment no ens consta que hagi calgut cap ingrés hospitalari.
A l’informatiu hi ha intervingut la regidora de Sanitat, Mari Àngels Gros Argelés, que ha valorat la situació entenent que tot plegat demostra que el virus no ha marxat però que tampoc podem tenir por i quedar-nos a casa. Cal seguir vivint i fent activitats, respectant les precaucions, però sense cap por.
El govern català ha anunciat que preveu ampliar els aforaments màxims de discoteques i altres locals de l’oci nocturn del 70% al 80% aquest mateix cap de setmana. També s’eliminaran les restriccions als recintes esportius tancats, que passaran a poder omplir-se fins al 100% de l’aforament. Serà així a partir de divendres
L’oci nocturn va reobrir fa gairebé 15 dies, el dijous 7 d’octubre, després que el TSJC donés el vistiplau a les condicions marcades per la Generalitat. Per poder entrar cal portar el certificat Covid i també hi ha l’obligació de portar posada la mascareta en els recintes interiors. Apujar l’aforament màxim del 70% al 80% era una demanda de la Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals, la FECASARM. L’altra patronal, en canvi, la Federació Catalana d’Oci Nocturn, la FECALON, considerava que amb el 70% l’obertura ja és econòmicament viable.
Els científics es miren amb molta atenció l’ascens d’una nova mutació del coronavirus SARS-CoV-2 al Regne Unit.
Si. Anomenada AY.4.2., també s’ha batejat com a “delta plus” i s’ha observat un nombre creixent de casos d’aquesta mutació, tot i que encara no s’ha classificat ni com a variant en investigació ni com a variant de preocupació, categories on hi ha les mutacions de les últimes onades.
De moment, l’informe oficial sobre la situació parla de “monitorització” d’aquesta variant, juntament amb 5 més. La delta és la variant que continua sent hegemònica al Regne Unit. Segons l’informe, incloent-hi les variacions detectades, representa aproximadament 9 de cada 10 positius seqüenciats a Anglaterra a principis d’octubre. És en aquest mateix país on al juliol es va detectar l’aparició de la mutació AY.4.2, que ara els experts volen seguir per determinar si suposa alguna amenaça diferent.
Durant la setmana del 27 de setembre al 3 d’octubre, l’última de la qual es tenen dates completes de la seqüenciació del virus, la delta plus ha suposat al voltant d’un 6% de tots els casos analitzats i ha mostrat una tendència creixent. Dos experts que cita el Financial Times eleven el percentatge al 10%.Tot i que està en ascens, no avança tan ràpidament com ho va fer la variant delta quan va arribar de l’Índia a territori britànic a principis d’aquest any. Els científics consideren poc probable que aquesta mutació detectada pugui escapar-se de les vacunes o comportar un gran canvi en la transmissió, és a dir, que sigui considerablement més contagiosa. És”probable” que l’Organització Mundial de la Salut la classifiqui com a variant en investigació, un pas que comportaria que se li assignés una lletra de l’alfabet grec.
La delta es va classificar com a variant de preocupació al Regne Unit el maig del 2021, després de desbancar l’alpha. Són les dues variants amb més casos.