La piscina podria ser gratuïta l’any vinent durant onades de calor si la gestiona GUSAM

Segueixen dies de molta calor, i tot i que Arenys de Munt no apareix al llistat de la Generalitat de municipis amb prohibició de fer activitats a causa de l’onada de calor i l’alt risc d’incendis, si que hi ha recomanació de no fer-les, i la prohibició d’anar a zones boscoses. Veient l’estat de sequera dels nostres boscos s’ha decidit aplicar part d’aquesta prohibició també a Arenys de Munt. S’ha restringit el pas a vehicles de motor (excepte per a veïns i serveis) a les tres vies d’accés al Parc Natural del Montnegre-Corredor: la pista de Sobirans a la creu de Rupit, la pista de Collsacreu a la Casa Nova de Pibernat i la pista de Collsacreu a Collsenís després de la urbanització Collsacreu, en cas d’activació dels plans ALFA 2 i 3 del Pla INFOCAT. Aquesta restricció quedarà sense efecte automàticament cada vegada que es desactivi el pla ALFA 2 o 3 del Pla INFOCAT. Àngel Castillo Vallcorba, regidor de Seguretat, ha explicat que convé estar uns dies sense anar al bosc per protegir l’entorn natural. Això durarà almenys tota aquesta setmana. Vallcorba entén que un bosc no entra en combustió pel fet que hi hagi persones passejant-hi, però si que hi poden haver imprudències o situacions gairebé impensables que poden acabar en incendi, com per exemple si un fumador llença la cigarreta encesa, si es crema la bateria d’una bicicleta elèctrica, si es tomba un fogonet de gas, o si els vehicles anb els frens calents encenen un voral.

I per altra banda, davant l’onada de calor d’aquests dies l’Ajuntament d’Arenys de Munt fa diverses recomanacions. Diu que a casa, controleu la temperatura, que tanqueu les persianes quan hi toca el sol, obriu les finestres de casa al vespre per refrescar-la i refresqueu l’ambient amb ventiladors, aire condicionat, etc. Al carrer, eviteu el sol directe, porteu una gorra o un Barret, utilitzeu roba lleugera que no sigui ajustada, procureu caminar per l’ombra i porteu aigua i beveu-ne sovint. Reduïu l’activitat física a les hores de més calor, eviteu sortir a les hores de més calor i limiteu l’activitat física intensa. Beveu força i vigileu amb l’alimentació.Beveu aigua i sucs de fruita, fins i tot sense tenir set.Feu menjars lleugers i equilibrats i no abuseu d’alcohol, cafeïna o refrescos. No deixeu infants ni mascotes sols al cotxe, augmenteu la cura de les mascotes i mantingueu contacte amb el vostre entorn. Si coneixeu alguna persona gran que visqui sola, atès que són el col·lectiu més vulnerable davant les onades de calor, es recomana que comproveu que rebin visites o trucades cada dia, que portin roba lleugera, que disposin de cortines i persianes per protegir-se del sol, que mengin suficiente, que la temperatura de la seva llar sigui inferior a 25 ºC. que disposin de telèfon, que el seu frigorífic funcioni, que beguin suficient aigua, que tinguin els contactes de telèfon més importants i que coneguin les mesures de prevenció davant la calor. Recordeu que per qualsevol emergència podeu trucar, les 24 hores del dia, a la Policia Local, telèfons 93 793 79 70 i 629 20 47 40, o al 112.

Recomanacions de sentit comú, amb un to força paternalista, però no obstant això, l’administració les recorda

A causa de l’onada de calor que estem patint, el partit Junts per Arenys de Munt, a l’oposició, ha demanat que la piscina sigui gratuïta mentre duri aquesta calorada, almenys fins a finals d’aquesta setmana. Segons les informacions meteorològiques la calor s’allargarà tota la setmana vinent i per això Junts per Arenys de Munt ha proposat a l’equip de govern que valori la possible gratuïtat de la piscina municipal els dies compresos entre el 15 i el 24 de juliol pels veïns i veïnes d’Arenys de Munt. La regidora Vicky Devesa Jorge ha explicat la proposta contempla la gratuïtat de la piscina, ja sigui per a un determinat col·lectiu o horari concret. ha comentatq ue el govern ho veu inviable perquè caldria modificar el contracte de licitació de la piscina a l’empresa privada, i això no es pot fer si l’Ajuntament hi ha de posar diners. Des de Junys són cosncients que tenir la piscina gratuïta no alleugeriria la calor als prop de 10.000 habitants d’Arenys de Munt, ja que només n’hi podria anar un nombre limitat, però procurarien que fos beneficiós per a persones de risc i vulnerables davant la calor, per a aquella gent sense cap altre mètode per refrescar-se, i posant limits també d’aforament per no col·lapsar la piscina.

Com deia la regidora de Junts, desde el govern afirmen que ara per ara una proposta així no és viable, però que ho podria ser quan la piscina estigui gestionada directament per GUSAM l’any vinent. L’alcalde, Josep Sánchez i Camps, considera interessant la proposta. Ha explicat que fa un parell d’any es va intentar fer una cosa similar però va ser molt complicat de gestionar des del punt de vista administratiu. L’empresa que actualment porta la piscina es financia amb els tiquets i abonaments i aplicar una gratuïtat implica que l’Ajuntament hi ha de posar més dinrs, cosa que administrativament no és viable. Ara mateix s’està fent l’estudi per municipalitzar la piscina municipal i quan la porti GUSAM es podran tirar endavant propostes d’aquest tipus amb facilitat.