La Petjada ha de fer un sorteig per primer cop per adjudicar places tot i que espera acollir tots els infants

Avui, per primera vegada a la seva història, l’Escola Bressol Municipal La Petjada ha hagut de fer un sorteig per adjudicar places. És la primera vegada que hi ha hagut més demanda de places que llocs oferts i per tant, s’ha hagut de fer un sorteig per adjudicar plaça a unes famílies i deixar-ne altres en llista d’espera.

El sorteig s’ha fet aquest matí a la sala de moviment de la Petjada, a dos quarts d¡11, i era obert al públic, retransmès en streaming pel canal de youtube de l’escola i per instagram.

La Directora de l’escola Bressol municipal la Petjada, Agnès Pueyo Mamé, ha explicat que ha sortitel número 33, per tant s’agafa el 33 com a número de tall i a partir d’aquí es confeccionarà la llista definitiva d’admesos i exclosos que es publicarà el dia 15 de juny. Ara mateix hi ha sense plaça set infants del municipi i dos de fora i quedarien en llista d’espera.

No obstant això, des de la direcció de La Petjada han presentat un projete de reorganització interna per tal de poder donar plaça a tots els sol·licitants, si més no a tots els que són del municipi, sense saltar-se el nombre total d’infants que pot acollir l’escola ni la ràtio d’infants per estança. Aquest projecte ha de ser validat encara per Serveis Territorials d’Educació de la Generalitat. Si s’aprova es podrà donar cabuda a més infants que ara no tenen plaça.

Agnès Pueyo ha atribuït aquest augment en preinscripcions a la sortida del confinament a l’estiu del 2020, després dels mesos de tancament total, quan es recuperava una certa normalitat, i moltes parelles es van decidir a “encarregar” una criatura al veure que la pandèmia afluixava. Són infants nascuts ja l’any 2021 i formen part d’un Baby Boom que ja s’ha notat a l’hora de trobar-los plaça a l’escola bressol.

I per altra banda, Infantil 2 serà gratuït per a les famílies el proper curs escolar 2022-2023 en els centres de titularitat pública. És la franja d’edat de 2 a 3 anys, els més grans de la llar d’infants. I en una segona fase, a partir del 2023, la cobertura es farà extensible a l’Infantil 1 i l’Infantil 0 amb l’objectiu de que l’escolarització dels 0 als 3 anys sigui gratuïta en els centres de titularitat pública.

Aquesta mesura s’ha pres gràcies a un acord entre la Generalitat i les entitats municipalistes, segons el qual el Departament d’Educació continuarà finançant el que finançava fins ara a les escoles bressol municipals i, a més a més, assumirà l’aportació que feien les famílies en les places públiques. Ës a dir, que en escoles bressol municipal, actualment, el cost es divideix en tres vies de finançament de 1.600 euros cadascuna a parts igual per a famílies, corporacions locals i Generalitat. Amb la nova proposta, Educació finançarà 1.600 euros més per cada plaça assumint el què paguen les famílies.

Aquest és el cas de l’escola bressol del poble, que com saben és municipal i está gestionada des de GUSAM. Agnès Pueyo ha xeplicat que un cop rebut l’acord oficialment es va implantar el sistema a Arenys de Munt i s’explicarà a les famílies d’infants nascuts l’any 2020 a partir de la setmana que ve. La proposta marca la gratuïtat de les hores lectives del calendari educatiu aprovat per la Generalitat. La idea és aproximar aquesta etapa a les escoles de primària. D’aquesta manera es vol que no siguin els motius econòmics els que impedeixin que un infant vagi a l’Escola Bressol. De moment s’ha notat un augment de sol·licituds a les estances dels més grans, però no exagerat.