La Nit de Sant Joan, amb la flama, la foguera i les revetlles, donarà pas a una diada amb fira d’artesania sense cireres d’en Roca

Avui és el dia de la vigília de Sant Joan. És el dia que arriba a Arenys de Munt la Flama del Canigó, símbol de la unió dels Països Catalans. Està previst que la festa arrenqui cap a les set, amb sardanes de la Cobla Premià mentre arriba la flama. La baixarà l’equip femení de futbol sala i encendrà la foguera la gent del Club Esportiu Arenys de Munt, que celebren 100 anys. Es llegirà el manifest a càrrec de persones de la Breda del Pi Gros. Tornaran a sonar sardanes, i a una hora prudencial, es ballarà la dansa d’Arenys de Munt. Ho ha explicat la regidora de Cultura, Tònia Vila Paituví

 Aquesta nit es pot anar de revetlla al poble mateix. Una opció és a l’Eixample, on la gent de la breda recupera la revetlla de la nit  més curta i màgica de l’any. Una nit de festa on la gent sopa amb amics i família, balla, s’ho passa bé, i també es tiren petards. I de tot això n’hi haurà a la revetlla de Sant Joan. Com és habitual, la revetlla consistirà d’un sopar, música per ballar i un espai apartat on llençar petards amb seguretat. José Abril, de la Breda de l’Eixample, ha explicat que anar-hi costa 15 euros. Allà hi trobaran un sopar a base de pica pica per començar i pa amb tomàquet i embotit, amb beguda, cava i coca de Sant Joan. L’entitat ha comprat produte local, encarregant les comandes a gent del poble. La zona habilitada per a tirar-hi petards serà la part nova de l’aparcament de Can Globus. La música la posarà un jove DJ del poble, que farà una de les primeres actuacions.

I on també hi ha festa és a la zona esportiva, perquè el Club Esportiu Arenys de Munt celebra el centenari fent també una revetlla aquesta nit, on hi tocarà el grup La banda Biruji. Fan la festa avui perquè justament és avui el dia que l’entitat cumpleix 100 anys. La presidenta actual, Mònica Olivares, ha comentat que és el dia ideal per fer la celebració i ho faran en forma de revetlla a la pista annexa. Espera que la gent del club, i tothom qui vulgui, s’animi a celebrar aquesta nit mágica amb ells en un dia tam especial.

I la protagonista dels sopars serà, sens dubte, la coca, la part més dolça i més bona de la nit. I avui al programa El Cafè del matí han anat a l’Obrador a buscar-ne. És un dels establiments que té la “missió” de que tothom tingui una coca per celebrar la revetlla. Avui els hem tornat a visitar per saber com estan sent aquests dies previs a la celebració. Estan sent dies durs, amb poc descans i amb els esforços dedicats a elaborar la millor coca possible. Pitu Roig ha explicat els “secrets”.

I com diem, aquesta nit serà de festa per a moltes persones, i cal mantenir certes mesures de precaució. Si la part més bona per a tothom és la coca, la part més dolenta i perillosa per alguns, divertida per altres, són els petards. Mal utilitzats són el perill més gros d’una revetlla, per tant, s’han de tirar amb tota la precaució del món. Per celebrar una revetlla de Sant Joan segura, cal anar amb molta prudència, per evitar els accidents causats per un mal ús del material pirotècnic. Cal tenir en compte diverses mesures, com que no s’han de subjectar els petards amb les mans ni posar petards prop de la cara o el cos i s’ha d’encendre la metxa dels petards sempre per l’extrem, perquè hi hagi temps d’enretirar-se. Si un petard no s’encén bé, no s’ha de tocar fins al cap de mitja hora, remullant-lo. Cal fer servir mitjans segurs per encendre el material pirotècnic, com ara metxes i similars. Per evitar incendis, no s’han de llançar coets ni petards a menys de 500 metres de zones boscoses, i no s’han de llençar petards contra ningú ni al mobiliari urbà (contenidors, papereres, bancs, etc.). No s’han de llençar o manipular petards des de balconades ni Finestres i no s’ha d’encendre cap petard dins les cases. Als llocs on es facin revetlles, cal recollir la roba estesa i els tendals, així com tancar portes i finestres. Si es compren productes pirotècnics, ha de ser en un establiment autoritzat i cal assegurar-se que són homologats. Cal llegir les instruccions de cada article de material pirotècnic i mai s’han de guardar els petards a la butxaca. Si es fa ús de la pirotècnia, cal abstenir-se de fer servir gel hidroalcohòlic, ja que són incompatibles.

Podeu trobar-ne informació més detallada, així com material divulgatiu i educatiu divers (com ara còmics), a pàgines web de la Generalitat de Catalunya. El regidor de Seguretat, Àngel Castillo Vallcorba, ha explicat que el que més preocupa és la por a que es pugui generar un incendi forestal, ja que Arenys e Munt gairebé no té cap punt que estigui situat a més de mig quilòmetre del bosc. per això el regidor recomana evitar coets i artefactes pirotècnics que s’enlairen, ja que un cop són amunt és impossible controlar allà on van a parar, i poden estar encara encesos. I a la carretera també demana precaució, que es redueixi al màxim la mobilitat, i que el conductor no begui.

Com és habitual, el dia de Sant Joan, es celebra la Trobada de Puntaires. Serà la 27ena i començarà a partir de les 5 de la tarda a la Plaça de l’Església. Montserrat Casademunt, presidenta de l’Associació de Puntaires i Maria Dolors Garcia, professora i encarregada de l’arxiu, en van parlar al programa de ràdio al Cafè del Matí. Casademunt va explicar que, tot i haver comptat amb menys temps per organitzar l’esdeveniment, s’esperen entre 180 i 200 puntaires.

La trobada de puntaires enceta la tarda festiva a Arenys de Munt el dia de sant Joan. Altres anys hi havia la inauguració de la Fira de la Cirera d’en Roca, però aquest any la fira que hi haurà será amb parades d’artesania, ja que no hi ha cireres i no n’hi haurà parades. Diuen que el canvi climàtic el responsable de que aquest Sant Joan no hi hagi cireres d’en Roca, ja que ha afectat el procés de maduració del fruit i els arbres. Però de ben segur, com ens ha fet notar també un pagès a través de les xarxes, que no hi hagi cirera d’en Roca no s’explica només pel canvi climàtic sinó perquè també hi ha cada vegada menys pagesos que puguin viure del cultiu de cireres. La bona noticia de tot plegat és que es mantenen les parades d’artesania que complementaven la fira, amb les actuacions musicals i festives. Ens ho explicava l’alcalde, Josep Sánchez i Camps

I sobre cireres n’hem anat a parlar avui amb una productora, Teresa Riera, de Can Federico, també al café del Matí, qui ha explicat que l’escassetat de cirera ve provocada per la manca de fred en el darrer hivern i l’augment de porcs senglars.