L’ANC ha presentat el recorregut de la manifestació de la Diada amb el lema “Via fora”. L’entitat proposa que el recorregut surti de quatre indrets de Barcelona i que acabi a la plaça Espanya. Amb el lema “Via fora”, l’ANC i les entitats que hi donen suport, com Òmnium Cultural o el Consell de la República, volen llançar un missatge de fortalesa del moviment independentista a les institucions europees, aprofitant que Espanya presideix el Consell de la Unió Europea.
La manifestació es tornarà a fer a Barcelona, però en quatre espais. Quatre columnes de manifestants sortiran des de diferents punts de la capital catalana per confluir a la plaça Espanya, batejada per l’ANC com a plaça Primer d’Octubre. Sortiran de la Ciutat de la Justícia, l’Escola Proa, la plaça Doctor Letamendi i l’estació de Sants. Cadascuna d’elles portarà per nom una proclama del manifest: llibertat, llengua, país i sobirania.
La columna Llibertat sortirà de la Ciutat de la Justícia, la de la Llengua de l’Escola Proa, coneguda per “haver nascut en ple franquisme”, la de Cultura des de la plaça dels Països Catalans i, finalment, Sobirania des de la plaça Letamendi, on hi ha la seu de l’Agència Tributària Espanyola.
Sota el lema “Via fora”, aquesta serà la dotzena manifestació convocada per l’entitat. La presidenta de l’ANC, Dolors Feliu, ha recordat que “Via fora” s’inspira en una expressió “dels nostres avantpassats” en “defensa de les llibertats”. “Via fora” és un crit d’alarma medieval que, acompanyat de repic de campanes, convocava tots els homes lliures majors de 16 anys i menors de 60 anys per defensar els municipis.
L’ANC també ha reivindicat que la manifestació d’enguany serà “més transversal que mai” i se centrarà “en el moviment civil” i no “en els partits”. Per això, a la presentació de “Via fora”, hi han assistit representants de diferents entitats, com Òmnium o el Consell de la República.
La samarreta d’aquesta Diada és de color blau amb lletres daurades.
L’ANC ha explicat que els colors pretenen “apel·lar a Europa” i evidenciar que “hi ha una nació no reconeguda que lluita pels seus drets”.
Tot plegat ho ha explicat Vicenç Ibañez Cardona, de l’ANC d’Arenys de Munt.
Doncs veurem com va aquesta manifestació, que arribarà al setembre, quan ja sabrem el futur Govern de l’Estat Espanyol, i la seva composició pot fer revifar l’independentisme. I també relacionat amb això, dir que l’ANC no demanarà l’abstenció ni el vot nul el 23J perquè les bases ho han rebutjat. L’ANC no promourà l’abstenció ni el vot nul a les eleccions generals convocades per al 23 de juliol. Les bases ho han descartat en una consulta en què han participat 3.773 socis i sòcies, menys del 10% dels més de 40.000 que tenen dret a vot, segons l’ANC. Les votacions han durat quatre dies, fins a la mitjanit de dilluns a dimarts, i calia respondre la pregunta: “Estàs d’acord que a les eleccions espanyoles del 23 de juliol l’Assemblea promogui l’abstenció activa i el vot nul polític, amb la papereta del sí a la independència del Primer d’Octubre?”
Fins a 1.459 persones (38,67%) han votat a favor de la proposta de la direcció de l’ANC, mentre que 2.253 (59,71%) hi han votat en contra i 61 ho han fet en blanc (1,62%). Malgrat la baixa participació en la consulta, els resultats van en contra del que havia defensat la presidenta de l’organització, Dolors Feliu, partidària de boicotejar els comicis espanyols. La decisió arriba després que els partits independentistes i entitats com Òmnium Cultural s’hagin posicionat clarament a favor de la mobilització del vot independentista.
Tot i aquest resultat, l’ANC ha donat llibertat a les seves assemblees territorials per decidir si fomenten l’abstenció o la participació. Per això l’ANC d’Arenys de Munt es reunirà la setmana que ve i acordaran si demanen abstenció, vot nul, o un vot a partits que s’hi presenten.