La Generalitat posa restriccions al Nadal però manté vives les cavalcades de Reis

Tancament de l’oci nocturn, reducció d’aforaments a la restauració, a la cultura, l’esport i el comerç, limitació de les trobades i recuperar el toc de queda nocturn quan la incidència sigui molt elevada. Aquesta, juntament amb l’impuls de la vacunació i el foment del teletreball, és l’estratègia de la Generalitat per aturar l’avenç de la variant òmicron, que ha duplicat els contagis a les portes de Nadal. La previsió és que les mesures s’apliquin a partir de la mitjanit de divendres, tant les que estan pendents del vistiplau de la justícia com les que no.

Exacte. La sisena onada ha portat a plantejar noves mesures per contenir la pandèmia. Algunes mesures queden pendents de l’aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. És el cas del límit de les reunions, a un màxim de 10 persones, tant en interiors com exteriors i també del toc de queda nocturn, que es vol aplicar de la 1 a les 6 de la matinada. El govern demanarà dimecres autorització al TSJC per poder aplicar aquestes restriccions a partir de la nit de dijous a divendres d’aquesta setmana. En principi, durant 15 dies, tot i que l’executiu podria prorrogar-les.

El govern preveu que les altres mesures previstes entrin vigor al mateix temps.Com dèies, l’oci nocturn tornarà a tancar després d’haver reobert a l’octubre. Fins ara funciona amb accés amb certificat covid. També es restringeixen els aforaments a la restauració: el 50% a l’interior, però es mantindran al 100% a les terrasses.

Preguntats per si perillen les cavalcades per rebre els Reis de l’Orient, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha afirmat que no perillen, que es faran. Diu que les cavalcades no se suspenen ja que tots hem sigut nens un dia, que són molt pocs anys els que es conserva la màgia i nnocència dels Reis, i l’any passat ja va quedar escapçat, ha dit.  La Generalitat valora que aquesta activitat tradicional nadalenca es fa a l’exterior i, en general no hi ha grans aglomeracions. Tampoc es toquen els casals de lleure de Nadal, per facilitar la conciliació, ni l’escola o les universitats. Tampoc es preveuen restriccions addicionals a les residències, per evitar el patiment que l’absència de visites causa en els interns.

La regidora de sanitat, Mari Àngels Gros Argelés, ha valorat aquestes restriccions, qualificant de previsible el tancament de l’oci nocturn, però un cop dur l’aplicació del toc de queda altra vegada.