Davant de l’emergència actual, la Unió Europea ha permès l’entrada de mascotes que acompanyen persones refugiades d’Ucraïna sense exigir el compliment dels requisits sanitaris establerts a la normativa, i això suposa un risc que amb aquests animals entrin al país malalties com ara la ràbia. Pel risc que suposa l’entrada d’aquests animals sense un control previ, la Generalitat de Catalunya ha establert un protocol d’actuació excepcional d’urgència per reduir possibles riscos inherents a aquesta situació en relació amb certes malalties. Per aquest motiu, s’informa que totes aquelles persones procedents d’Ucraïna que arribin amb mascotes cal que facin un control i seguiment sanitari dels seus animals, que serà totalment gratuït. Per fer-lo la Generalitat ha de conèixer la seva localització. Així, doncs, hauran d’omplir el formulari de propietaris de mascotes d’Ucraïna i enviar-lo al correu de la bústia d’Identificació i Moviments del Servei de Prevenció en Salut Animal de la Generalitat de Catalunya
Es pot accedir al formulari de propietaris de mascotes d’Ucraïna i a un document informatiu a través d’enllaços que trobaran a la página web municipal, dins la nota de premsa referent a aquesta qüestió. La idea és que els catalans que acullin ucraïneses ho puguin explicar i fer-ne difusió a totes les persones refugiades que arribin, a les persones voluntàries i a totes aquelles persones o entitats que estan atenent aquesta gent. Ho ha explicat a l’informatiu la regidora d’Acció Social, Montse Batista i Alsina
Per altra banda la Generalitat de Catalunya ha adreçat un text a les persones refugiades d’Ucraïna amb protecció temporal, que inclou informació sobre la vacunació contra la COVID-19. Diu el text que si necessiten atenció sanitària, tindran la mateixa que tenim els ciutadans de Catalunya. L’atenció sanitària es gratuïta.
També tindran accés a les vacunes que hi ha al calendari de vacunes sistemàtiques i també a la vacuna contra la COVID-19, o la dosi de record, si ja tenen administrada la primera dosi.
És important garantir la continuïtat dels calendaris de vacunació dels infants i adults per tal de garantir la màxima protecció contra malalties incloses al Calendari de vacunacions per a totes les persones nouvingudes. També és molt important administrar les vacunes recomanades a les dones embarassades segons les recomanacions i a les persones amb condicions de risc. Incloent la vacunació contra la COVID-19 a totes les persones a partir dels 5 anys.
L’atenció sanitària es presta als centres d’atenció primària , els CAP i als consultoris locals en els municipis més petits, on hi trobaran professionals de la salut com especialistes en medicina, d’infermeria i treballadors socials, així com professionals administratius, els quals facilitaran els tràmits per obtenir la targeta sanitària individual durant el temps que tinguin la condició de protecció temporal a l’Estat espanyol.
Si necessiten anar a un centre hospitalari els hi enviaran des del Centre d’atenció primària. També poden anar directament a un servei d’urgències d’un dels hospitals públics, o a un Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP), si necessiten una atenció que no pot esperar. El nostre CUAP més proper és a Mataró.
Si una noia refugiada està embarassada i ha de fer alguna consulta sobre la Salut Sexual i Reproductiva, els professionals del CAP informaran de com accedir-hi. Igual que la gent d’aquí, per a consultar sobre aquest aspectes o altres relacionats amb l’atenció sanitària es pot trucar al 061.
El text també inclou la informació específica sobre la vacunació COVID-19, on s’hi explica que a Catalunya, actualment, s’estan inoculant les vacunes de Pfizer/BioNTech i Moderna/Lonza, de tecnologia d’ARN missatger a tota la població a partir dels 5 anys. Si no s’ha passat la COVID-19, es vacuna amb dues dosis. L’interval entre dosis és de 21 dies en el cas de Pfizer/BioNTech o de 28 dies en el cas de Moderna/Lonza. Si s’ha passat la COVID-19, es vacuna amb una única dosi amb qualsevol de les dues dosis disponibles. Si s’agafa la COVID-19 una vegada hagi començat el procés de vacunació, només es posarà una segona dosi cinc mesos després de recuperar-se de la malaltia.
Recordem que la vacuna contra la COVID-19 et protegeix contra aquesta malaltia. Evita en un alt percentatge la possibilitat de patir una COVID-19 greu i que pugui haver-hi hospitalització.
La població resident a Catalunya, vacunada amb la pauta completa, està rebent una dosi de record per augmentar les defenses davant la infecció. Els ucraïnesos que tinguin la pauta completa rebuda al seu país des de fa més de 5 mesos, poden demanar aquesta dosi de record.
Aquest text s’ha distribuït en català, ucraïnès i anglès.