La Flama del Canigó, coca i petards, i la Fira de la Cirera, són els ingredients bàsics de la festivitat de Sant Joan a Arenys de Munt

Aquest vespre a dos quarts de vuit arriba a Arenys de Munt la Flama del canigó. Quan arribi es trobarà sardanes interpretades en directe per la cobla Premià. Cada any hi ha una entitat que llegeix el manifest i aquest any será AMUNT LGBTI, ja que estan a punt de celebrar el seu primer aniversari. Membres de l’entitat encendran també la foguera, però al costat d’altres entitats que fan aniversari, com són l’Associació de Puntaires d’Arenys de Munt, que aquest any celebren el 30è aniversari, Voluntaris per Arenys de Munt que celebren 15 anys, i l’equip benjamí del Club Futbol sala que aquest any han guanyat la Lliga. El que no es farà és la dansa d’Arenys de Munt per evitar riscos de contagi en covid-19. Podem escoltar la regidora de Cultura, Tònia Vila Paituví, a través d’un reportatge musical on ens parla de la festa tradicional d’enguany.

 

 

I aquesta nit la principal protagonista és la coca, la coca de Sant Joan. La de llardons és la reina, però mai va sola. Sempre va acompanyada de coques amb crema, amb fruita confitada, amb xocolata, i pinyons. Això sempre en porten, i son molt cars. Els pastissers es preparen per cobrir una demanda que preveuen similar a la de l’any passat, amb prop de 2 milions de coques venudes a tot el territori. Ahir vam anar a l’Obrador a veure com treballen aquests dies, vam fer una connexió en directe pel Cafè del matí, i avui podem escoltar el que vam descobrir-hi amb aquest reportatge musical.

I avui també seran protagonistes de la nit els petards. Ja fa dies que estan instal·lades les casetes de venda de petards però, per sort, de moment, encara no se n’han sentit masses. I diem per sort perquè les explosions no són agradables per a molta gent i encara ho són menys per a molts animals de companyia, que ho passen molt malament en una nit com la d’avui. En aquest sentit s’ha engegat una campanya a través de xarxes socials per demanar que aquesta nit no es compri pirotècnia que faci molt soroll. I a Vic s’han prohibit els grans artefactes pirotècnics al centre històric de la població. A l’espera que la prohibició s’extengui arreu, de moment aquesta nit encara se sentiran a petar grans petards, coets i fonts de colors.  Les botigues de venda de petards van començar a principis de mes la campanya de Sant Joan. És un dia cabdal en el calendari d’aquests negocis, que afronten aquest any amb bones expectatives. Almenys així ho veu David Matilla, de Petardos JC.

Així doncs, comerciants del món de la coca i la pòlvora i consumidors de dolços i petards estan d’acord i desitgen poder tornar a celebrar la revetlla de Sant Joan sense que hi falti cap dels seus ingredients habituals.

I ja un cop tinguem menjada i païda la coca i el cap ja no ens retrunyi dels petards, arriba el día de Sant Joan, i això al nostre poble vol dir Fira de la Cirera  El 24 de juny se celebrarà la XXI Fira de la Cirera d’en Roca, que l’any passat no es va poder fer a causa de la crisi sanitària provocada per la COVID-19.

La fira estarà ubicada a la Riera, a les rambles Sant Martí i Francesc Macià, en un recinte tancat amb tres punts de control d’accés i aforament: un a la rambla Sant Martí, davant de la Policia Local, un al rial Bellsolell i un altre a l’Ajuntament. Dins el recinte hi haurà les parades de venda de cireres i la fira artesana. Per garantir les mesures necessàries de prevenció seguint el protocol que marca el Procicat, hi haurà fixat un nombre màxim d’aforament.

A causa de la situació actual, malauradament no es podrà comptar amb la presència de les puntaires i algunes de les activitats pròpies de la fira tampoc es podran dur a terme, però s’han programat unes actuacions, que es faran al pati de l’Escola Sant Martí i amb totes les mesures de seguretat. A tres quarts de sis es farà la inauguració oficial de la fira i a les sis el concert infantil amb The Penguins Ballant damunt la lluna. Per cert que les entrades estan exhaurides de fa dies. I a les 9, al mateix escenari, tindrem la cantada d’havaneres amb Port Bo, per la qual encara queden algunes entrades, no gaire, a les darreres files.

Els restaurants i pastisseries d’Arenys de Munt també se sumen a aquest esdeveniment, oferint les seves creacions als seus establiments des del 19 de juny fins al 11 de juliol. Concretament, en aquesta edició hi participen els següents establiments: Restaurant Collsacreu, L’Era Restaurant, El Rostidor i les pastisseries La Lyonesa i L’Obrador.

La darrera hora de tot plegat l’ha comentat el regidor de Festes, Abel Coll, esperant que demà a la tarda estigui ennuvolat perquè no quedin torrats tant la canalla com els pares que vagin al concert de The Pengüins.