La campanya per identificar gossos incívics a través de l’ADN de les seves caques començarà passat festes, amb una recollida voluntària de mostres genètiques

Arenys de Munt comença a posar en marxa un sistema per detectar de quin gos són les caques que no es recullin, a través de mostres genètiques recollides prèviament. El primer que cal és fer un cens d’ADN dels animals de companyia d’Arenys de Munt. Després, quan es detecti un excrement abandonat a la via pública, s’extreu l’ADN de la caca i es compara amb el cens. I si hi ha una coincidència ja se sabrà de quin animal és l’excrement i qui és el seu propietari. Així se’l podrà sancionar pels procediments establerts.

La regidora de Benestar Animal, Montse Batista i Alsina, ha explicat que es començarà per la fase 1, i serà passat festes. Concretament el dia 10 de gener de 2023 es farà una reunió amb tots els propietaris de gossos que hi vulguin assistir, on hi participarà l’empresa encarregada del procediment. A partir de llavors començarà la recollida de mostres d’ADN per fer el cens. Portar el gos al veterinari a extreure’n sang per tenir mostra de l’ADN serà voluntari. S’entén que el propietari incívic no voldrà portar l’animal al veterinari per treure’n l’ADN, ja que això pot comportar que després sigui sancionat. Davant d’això, hi ha dues propostes. La primera és que qui porti voluntàriament l’ADN del gos al veterinari rebrà una xapa que acreditarà el gos com a participant d’aquest projecte i reconeixerà al seu amo com a amo cívic, ja que una persona que hagi donat l’ADN de l’animal mai deixarà una caca al terra ja que sap que l’identificaran fàcilment. I per a les mostres de femta a la via pública que no coincideixin amb cap mostra d’ADN recollida hi ha la possibilitat d’identificar també les característiques físiques de l’animal que l’ha fet i identificar-lo visualment si hi ha reincidència.