El preu del blat ha viscut en menys d’un any una època de fúria alcista en els mercats de Chicago i de París, els més importants del món. Des del juny del 2021 s’ha més que doblat amb la guerra d’Ucraïna com a estocada final. En concret s’ha enfilat un 110% en el mercat de París. Dels 200 euros per tona als 420 marcats a mitjans de maig.
Però el preu no depèn només de les collites, sinó sobretot de l’especulació, que s’ha refredat amb la pujada de tipus als Estats Units. Això i el fantasma d’una recessió global han generat molta por entre els fons d’inversió. Per això el preu del blat ha caigut entre un 35 i un 40% des de finals de febrer.
Als forns, però, el preu de la barra bàsica en un any ha pujat entre un 5 i un 10%, no tant com el blat, la farina o l’energia. La farina, per exemple, aquest any costa un 25% més, segons el sector, mentre que l’any passat ja havia pujat un 30%, sense cap guerra pel mig.
Exacte. Molts forners han evitat repercutiren el client tot el sobrecost per mantenir les vendes no donar ales a la competencia i que la gent vagi acomprar pa a llocs barats com supermercats o gasolineres. Les fleques tradicionals, de cara a la tardor, llancen un missatge: el pa s’apujarà una mica més. I ho farà per compensar el marge de negoci queels forners sacrificat fins ara. Diuen que el pa será una mica més car, sí, però cinc cèntims simplement. Això vol dir que una barra senzilla d’1,10 euros pot passar a costar 1,15 euros. Els forners, al mateix temps, reconeixen que en la rebosteria, coques, pastes i pastissos, el seu marge s’ha mantingut més alt i els ha permès compensar el sacrifici fet amb el pa.
Ho hem comentat amb Xavi Puig, del forn de pa de Can Puig d’Arenys de Munt. Ha explicat que la baicxada del preu del blat no arriba a les fleques i forns perquè aquí encara no s’hi ha sumat la cadena d’intermediaris que intervenen en el circuit del blat i la farina.