JuntsxAdM abandona l’acte d’homenatge a Companys ofesos pel discurs d’ERC, i Esquerra admet que no era el lloc ni el moment de fer-se retrets

El dissabte dia 15 d’octubre és habitual que cada any l’Ajuntament organitzi un acte d’homenatge i record al President Lluís Companys, a la plaça que porta el seu nom i davant el monòlit que el recorda. És un acte on hi participen formacions polítiques i entitats que volen tenir un record a la figura de Companys i al seu afusellament. És un acte molt habitual arreu dels Països Catalans on hi ha espais dedicats a Companys. En molts casos són actes directament organitzats per Esquerra Republicana, on només hi assisteixen militants del partit, ja que era el partit de Companys. Però en el cas d’Arenys de Munt, i això és bastant la clau de tot plegat, no és un acte d’un partit polític sinó que ho organitza l’Ajuntament  i els partits que hi assisteixen hi van convidats, moguts per les ganes d’homenatjar Companys. L’acte va transcórrer com és habitual, amb els parlaments de persones, entitats i partits polítics. El darrer parlament va ser el d’Esquerra Republicana, just després del de Junts per Arenys de Munt. Doncs alguna cosa es va dir al discurs que va oferir Ramon Pujol en nom d’Esquerra Republicana que va doldre als representants de Junts que hi eren presents, fins al punt de no voler seguir presents a l’acte. I en acabat dels discursos el portaveu de Junts al poble va anunciar que marxaven. I se’n van anar.

Aquesta és la crònica dels fets. El portaveu de Junts per Arenys de Munt, Santi Morell Capellera, ha explicat el discurs d’Esquerra va començar tal com s’esperava, recordant Companys, el patiment i l’afusellament. Al parlar de la repressió cap a Catalunya, Morell considera que Esquerra ja ho va derivar cap a un discurs més propi d’un miting polític, lloant només la figura d’Oriol Junqueras i el seu patiment a la presó, cosa que per Morell ja no tenia a veure amb Companys. Després es va parlar de com de malament ho va passar Carme Forcadell a la presó. No hagués passat res si la cosa hagués acabat aquí, però el discurs va seguir dient que Forcadell havia estat a la presó per haver fet una tasca en favor de la independència que hagués hagut de fer Carles Puigdemont o el llavors President de la Generalitat, Quim Torra, els dos de Junts. Morell va entendre que el discurs lloava la valentia dels polítics d’Esquerra i titllava de covards els políticis de Junts. Morell s’anava carregant i posant nerviós. La gota que va fer vessar el got va ser quan al discurs d’Esquerra es va parlar de l’acte a l’arc de triomf del dia 1 d’octubre de 2022, on Carme Forcadell va ser xiulada per part del públic, i insinuant que qui la xiulava eren simpatitzants de Junts. Allò va acabar d’encendre al portaveu de Junts, que va aguantar el discurs just darrera de Ramon Pujol, que llefia el discurs. Va respectar el discurs sense fer cap mostra de desaprovació, però quan va acabar Morell va agafar el micròfon i va dir que marxava de l’acte perquè ell havia anat a un homenatge a Companys però s’havia trobat un míting d’Esquerra Republicana. Els seus companys, el coordinador de junts, Miquel Lladó, i la regidora roser Moré Collet, també van marxar amb Morell.

La situació ha generat debat a les xarxes socials i Morell s’ha volgut explicar. Considera que va respectar en tot moment la llibertat d’expressió d’Esquerra de fer el seu discurs, i que simplement, al final, va exercir la seva pròpia llibertat de marxar. Junts no es va sentir integrat a l’acte, i a sobre van ser criticats per Esquerra, una cosa que s’adiu perfectament a un míting d’Esquerra i no a un acte d’homenatge a Companys. Morell ha explicat que n’ha pogut parlar amb l’alcalde, Josep Sánchez camps, i sense desvetllar el contingut de la conversa, diu que van coincidir a lamentar que les tibantors entre Esquerra i Junts a nivell nacional es notin a la política municipal. Sigui com sigui, són els dos partits amb opcions a aconseguir l’alcaldia d’Arenys de Munt i ara venen els mesos més intensos de la campanya electoral.

Per part d’Esquerra Republicana n’ha parlat el secretari de política local d’Esquerra a la comarca del Maresme, i que també és regidor d’Arenys de Munt, Àngel Castillo Vallcorba. Admet que no era el lloc on fer aquell discurs. No van voler faltar el respecte a ningú i els va saber molt greu que des de Junts se sentissin dolguts i ofesos i marxessin de l’acte. No ha demanat explícitament disculpes per haver fet aquell discurs, però si que ha reconegut que hi havia alguns arguments al discurs que no van agradar a Junts i ho entén, i assegura que aquell acte no era el lloc ni el moment on fer aquells retrets. Afirma que la relació entre els dos partits al municipi és bona, i que no s’hi haurien de notar les tibantors provocades pel distanciament dels dos partits a nivell nacional. Apunta que ho tindran en compte de cara a propers discursos, que mesuraran el llic i el moment on dir cada cosa, i no ha volgut allargar més la qüestió. Diu que ja ho resoldran internament els dos partits i que la relació entre regidors de Junts i Esquerra és bona. I espera que així segueixi sent, apuntant a la possibilitat que passades les Eleccions del 2023 els dos partits hagin de formar govern municipal conjuntament. Creu queno té sentir agredir-se gratuïtament els uns als altres i que tots han de moderar el to. Afirma que les picabaralles lògiques i normals que es generaran entre els dos partits en campanya electoral no s’han d’agafar mai des del punt de vista personal i entendre-ho com el joc polític habitual en unes eleccions. Afirma que tant Junts com Esquerra no pensen en altra cosa que no sigui fer d’Arenys de Munt el millor poble del món i rebutja entrar en la dinàmica de “tirar-se ganivets i destrals i destruir-se mutuament”.