Josep Sánchez: “A mi no m’agrada el toc de queda. A ningú li agrada. Però l’haurem d’aplicar. Quin remei”

Amb les noves restriccions en marxa, Catalunya espera ara el pronunciament del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre la proposta de reinstaurar el toc de queda. Com que afecta un dret fonamental, perquè limita la mobilitat de les persones, la justícia hi ha de donar el vistiplau. De moment, la Fiscalia ja ha dit que no s’hi oposa. Assegura que veu la mesura proporcional tenint en compte l’evolució de la pandèmia i que està ben argumentada per part del govern.

El retorn del confinament nocturn 62 dies després és, doncs, una realitat ben plausible. Seria, això sí, diferent a l’anterior. En primer lloc, la durada de la prohibició de sortir el carrer es reduiria: seria d’1.00 a 6.00. També en quedaria modificada la vigència. De moment, la petició del govern ha estat per set dies. Preveu, però, haver de prorrogar-la més d’una vegada ja que, segons els seus càlculs, per fer baixar la incidència el toc de queda hauria d’estar present durant almenys tres setmanes. La principal diferència respecte a l’anterior toc de queda és que aquest no afectaria el conjunt del territori. Només s’implantaria a 161 poblacions de més de 5.000 habitants i amb una incidència acumulada igual o superior als 400 casos per 100.000 habitants els últims 7 dies. Aquest barem faria que, cada set dies, alguns municipis quedarien alliberats del toc de queda; uns altres, en canvi, entrarien a formar part de la llista.

Com ja vam comentar, Arenys de Munt és un dels municipis que estan a la llista dels afectats pel toc de queda, que entrarà en vigor i s’aplicarà d’acord amb els alcaldes dels municipis. El nostre, Josep Sánchez Camps, s’ha mostrat resignat a la seva aplicació ja que així ho ha decidit el govern de la Generalitat. Afirma que els grups de joves que es troben el colla a la nit al poble no són cap problema, sinó que, mes aviat, el que es pretén evitar és la mobilitat cap a altres poblacions del Maresme o Barcelona, de nit. S’ha mostrat convençut que aquesta mesura serà curta en el temps, d’unes tres setmanes de durada com a màxim, i durant l’agost tornarà una certa normalitat. ha dit que la reobertura de discoteques s’hagués hagut de fer amb molta més rigorositat, demanant un test d’antígens abans d’entrar als locals. Critica que la desescalada es va fer massa ràpid i que això ha donat un missatge que ha fet relaxar massa a la ciutadania, dient que es van prendre decisions precipitades

En tos cas, qui haurà de vetllar pel compliment del toc de queda és la policia, tant la municipal com el Mossos d’Esquadra. El cos policial municipal haurà de controlar que no hi hagi ningú pel carrer entre la una i les 6 de la matinada. I això passa avui que és el dia en què s’ha reincorporat a la feina el sargent Javi Reina com a cap de la Policia d’Arenys de Munt. I amb ell hem pogut parlar, tant del toc de queda com per donar-li la benvinguda en el seu retorn al poble. Reina ha dit que el seu retorn ha estat plàcid ja que Xavier Geli ha fet una feina excel·lent aquest any. Referent a les restriccions covid, Reina ha dit que encara no tenen el dispositiu previst fins que no s’autoritzi el toc de queda. De moment el que han fet és precintar les taules de picnic de can Jalpí í les del BikePark perquè la gent no mengi al carrer. Es controlarà que els establiments i els actes acabin a la hora que ho han de fer i que no hi hagi botellons.