Joan Mayans, escriptor resident a Arenys de Munt, ha presentat per la ràdio la seva primera novel·la, El futur no és el que era.

L’escriptor i antropòleg balear Joan Mayans, resident a Arenys de Munt, ha presentat des de Ràdio Arenys de Munt la seva primera novel·la, El futur no és el que era. Una narració divertida i guanyadora del Premi Pollença de narrativa. En ella quatre personatges veuen que s’han fet grans i que la vida que porten no és com se l’havien imaginat quan eren petits i pensaven en el futur. El mateix autor ha definit el llibre com una crònica de l’avorriment, però sense que la novel·la sigui monòtona en cap moment, i que la vida és tot allò que fem per complicar-nos-la. Arriben a adults i s’adonen de com és la vida en realitat. I això fa que molts lectors s’hi puguin sentir molt identificats.

El que desferma la trama és quan un d’ells es pregunta què hagués passat si anys enrere hagués actuat diferent, o si ara mateix fes alguna cosa diferent a la que té establerta. Mayans té formació d’antropologia i d’història, i aquesta visió etnogràfica es reflecteix profundament en el llibre i els seus personatges. El llibre està ambientat a llocs del Maresme, com el passeig de la Misericòrdia de Canet de Mar, Cabrera o l’estació i el centre de Mataró.

Des de la regidoria de Cultura esperen que la situació sanitària millori per poder organitzar una presentació pública de la novel·la aquí a Arenys de Munt, però de moment l’escriptor aprofita els mitjans de comunicació per donar a conèixer la seva obra. De moment si que ha fet una presentació física del llibre a Barcelona i a la seva ciutat, a Eivissa, però van ser actes molt familiars, i no han servit per donar a conèixer la novel·la i vendre-la en la mesura que l’autor voldria. Per això manté en peu una visita al nostre poble quan tot plegat millori

Jan Mayans és autor del conte “Pensa un desig” guanyador a la mostra literària d’Arenys de Munt i del Maresme l’any 2020. Ara parteix la idea de la maternitat que apareix al conte per aprofundir-hi i escriure una nova novel·la, de moment, amb el mateix nom del conte.