Igual que a la resta de Catalunya, a Arenys de Munt també han empitjorat molt les dades de detecció de casos de covid-19

A Arenys de Munt als darrers 14 dies s’han diagnosticat 14 casos positius, 17 dels quals han estat a la darrera semana. Això significa que la incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants és de 257.53 i que la taxa de reproducció de l’epidèmia ponderada setmanalment (rho7) és de 2.26. Recordem que l’epidèmia creix si és superior a 1. L’Índex de risc ara és molt alt, amb 582.51, i ha pujat respecte a l’Índex de risc dia anterior, que era de 475.07.

A Catalunya també s’enfilen els indicadors de contagi, però la vacunació evita els efectes greus de la Covid. Algunes dades epidemiològiques empitjoren de manera important. L’Rt, la velocitat de reproducció del virus, arriba aquest dilluns al 2,99. El risc de rebrot arriba als 978 punts. Salut ha declarat 3.339 nous contagis. Hi ha 23 ingressats més (544) i 2 crítics menys a l’UCI (121). L’elevada incidència del virus entre la gent jove no té repercussió, per ara, en hospitalitzacions ni a les UCIs. Prenent com a referència el Regne Unit, on l’onada lligada a la variant delta va vint dies més avançada i es creu que els índexs de vacunació poden aturar els efectes greus. L’elevat nombre de positius, però, fa que en xifres totals molts joves puguin acabar a l’hospital, encara que el percentatge sigui baix. La bona notícia és que, tot i que la variant delta és més contagiosa, la vacuna és efectiva. A la Gran Bretanya s’està veient que l’efectivitat és per sobre del 80%.

Per a tot plegat es canviarà el protocol dels centres d’atenció primària amb l’objectiu de descongestionar-los. La idea és modificar un procediment que estava pensat per a quan hi havia menys casos i eren més greus. S’està treballant per racionalitzar mesures que es fan des d’Atenció Primària. El nou protocol es va treballar la setmana passada i avui dilluns s’ha explicat a l’atenció primària i a la vigilància epidemiològica. La prioritat en termes de vacunació és acabar d’administrar la segona dosi a la franja de persones d’entre 60 i 69 anys. També es vol subministrar ben aviat la pauta completa a totes les persones entre 40 i 49 anys, ja que les cites de vacunació d’aquesta franja són més prioritàries ara mateix que no pas les dels joves. Es manté la idea de vacunar la franja de 12 a 15 anys abans que comenci el nou curs escolar, però primer s’acabarà de vacunar tots els majors de 16.

Sobre la immunitat de les persones que han passat la Covid, només caldrà administrar-los una segona dosi de la vacuna, excepte als majors de 65 anys o les persones que tinguin una malaltia molt greu amb tractament immunosupressor.

Per altra banda la reobertura de l’oci nocturn i els festivals de música d’aquest cap de setmana ha deixat imatges que feia temps que no es veien. Generalitzar els testos d’antígens, sumat a les mesures de protecció, podria facilitar un oci més responsable, segons els experts. Els testos poden ser una capa més de protecció. No tenen un 100% de fiabilitat, però poden ser un element per descartar qui entra o no a un lloc, i les mesures de protecció hauran de seguir existint.

La regidora de Sanitat, Mari Àngels Gros Argelés, es troba en aquests moments confinada per ser contacte estret d’un cas positiu molt proper, i amb simptomes compatibles amb la covid-19, a l’espera de la PCR que confirmi també el seu cas positiu. Ens ha parlat igualment per l’informatiu, valorant les dades, i posant el seu exemple en el que pot acabar passant, i és que els joves d’infectin quan van a festes amb amics i que ho transmetin a casa a familiars més grans que no estan vacunats, o que porten sols una dosi, com és el seu cas.