Govern i oposició aposten per un nou pacte educatiu que garanteixi que totes les famílies puguin portar els infants a l’escola que volen

A la segona part del Ple es van fer els precs i preguntes de l’oposició. Una d’elles, de la CUP, era sobre la problemàtica amb les preinscripcions a les escoles públiques del municipi. Guiu Muns Roura va explicar la cronologia del conflicte i la problemàtica a la que s’enfronten les famílies i els centres educatius. I demanava que Serveis Territorials resolgui el conflicte creat per culpa de l’addenda feta l’any passat. Va respondre la regidora d’Educació, Tònia Vila Paituví. Va comentar que cada any hi ha crispació quan es fan les preinscripcions. Com a govern han demanat una quarta línia educativa, i ho han fet elevant la proposta fins al Conseller Cambray. A dia d’ahir encara estaven esperant resposta. L’alcalde, per la seva banda, va comentar que el govern defensa els interessos de totes les parts, no només d’una. I exigeix una solució pragmàtica que refaci la convivència educativa i resolgui una situació anormal

Sánchez va admetre que la situació no es fàcil, però hi ha temps de flexibilitzar postures i arribar a un acord.

A la part final del Ple, un portaveu de les famílies que volen portar els seus fills al Sobirans, David Trillo, va agrair a la CUP la pregunta feta i al govern les gestions fetes per intentar resoldre la problemàtica

La regidora d’Educació va dir que l’acord marc ha anat funcionant fins ara, quan l’acord s’ha desbordat, i cal posar damunt la taula una nova manera d’organitzar-se com a comunitat educativa. Per tant, aposta per trencar l’acord marc que ha regit fins ara i buscar un nou acord, entre ajuntament, escoles, famílies, departament, i sindicats.

Josep Sánchez va dir que l’acord no arriba perquè el posicionament legítim de l’Escola Sant Martí és immòbil i no vol renunciar a una línia educativa. Demana que es renunciï a una línia sencera si es garanteix que tots els infants que volen anar al Sant Martí hi puguin anar encara que tinguin aquest any només una línia.

I va arrencar algun aplaudiment del públic l’opinió personal que va expressar la regidora de JuntsxAdM, Roser Moré Collet. Una opinió tan senzilla, com clara i lògica, que la tercera línia recaigui a l’escola on hi ha més preinscrits.

I la regidora socialista Vanesa Muñoz Fernandez va compartir la visió estratègica exposada per la regidora d’Educació per demanar una Taula Local de Planificació, encara que no arribem als 10.000 habitants. Considera que la decisió l’ha d’assumir Serveis Territorials i no passar la pilota a famílies i ajuntaments.

Tònia Vila va comentar que situacions d’aquest tipus no passen a ciutats grans com Barcelona o Mataró, on tothom acata la plaça on li ha tocat escola. Però Arenys de Munt és un poble petit on tothom es coneix i aquí si que hi ha conflicte.

Al final del Ple es va llegir un missatge procedent de l’entorn de l’Escola Sant Martí, on es defensava que la línia ha de recaure si o si al Sant Martí, que hi té ple dret perquè compleix el que diu l’addenda. Demana respectar l’acord i criticava que l’Ajuntament només s’ha reunit amb la part de Sobirans. L’alcalde va dir que ell i la regidora es reuneixen amb tothom qui vol, però han de ser reunions constructives, que no generin més crispació. El missatge enviat a Ple també deia que a la llar d’infants La Petjada es fa propagada del Sobirans i no del Sant Martí. Sanchez va dir que no sap si això ha passat, i que s’analitzarà si és el cas. Vanesa Muñoz, del PSC, és també mare i usuària de l’escola bressol i va afirmar amb rotunditat que en cap moment des de la Petjada s’ha fet propaganda del Sobirans ni s’ha criticat el Sant Martí.

Així va anar acabant la sessió plenària, però encara hi va haver temps per algun moment més de tensió. Un veí dels que habitualment intervé a la part final del Ple va comentar que havia passat tot un dia a l’Institut Domènec Perramon i no li estranyava que passessin coses tipus bullying, tenint en compte tot el que havia vist. No va dir el què. I també va dir que no entenia perquè un regidor que treballa a l’Institut mai ha intervingut quan s’ha parlat de bullying. Aquesta afirmació va encendre els ànims i l’alcalde va cridar a l’ordre fins a tres vegades, instant a tractar el tema on toca i a denunciar el que calgui a la instància que toca, però no a fer afirmacions d’aquest tipus on no correspon, com és un ple municipal.