ERC i CUP signen el pacte de Govern. Junts lamenta manca de voluntat real de fer un pacte amb ells, i el PSC no ha estat informat de res en cap moment

Ahir a la tarda es va signar el pacte de govern que regirà Arenys de Munt els propers 4 anys. L’han signat Esquerra i la CUP, i estableix un acord sobiranista i d’esquerres amb les regidories ja repartides entre les dues formacions. Al preàmbul ja es deixa clar que Esquerra i CUP han mantingut una bona entesa el darrer mandat, i que els projectes d’ambdós mantenen moltes confluències estratègiques de model de poble, i també a escala nacional. El pacte el van signar Josep Sánchez Camps per part d’Esquerra i Mireia Fillol Homs com a coordinadora de la CUP.

El pacte estableix que es comprometen a tenir redactat en tres mesos el Pla d’Acció Municipal, amb un seguit de línies d’actuació. La primera és el compromís per apostar per les municipalitzacions com la de la ràdio, la piscina, les consergeries d’equipaments municipals, la creació del servei d’habitatge, el servei de residència geriàtrica, jardineria, l’aula de música, la recollida selectiva i un nou bus urbà. També es vol crear el Pla Local d’Equipaments i el Pla Local d’Educació i Co-educació. També aposten per ampliar el suport al sector primari, impulsar un banc de terres i modificar puntualment el POUM per protegir i potenciar l’activitat agrícola. Un altre compromís és revisar el Pla Local de Joventut i actualitzar l’estudi d’habitatges buits, així com comprar esquelets d’habitatges o pisos desocupats de grans tenidors per fer habitatge assequible. Pacten també revisar el Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible, urbanitzar els carrers Pau Casals, Panagall i de les Flors, i afavorir una mobilitat segura sense barreres arquitectòniques, i uns carrers més segurs per a vianants, patinets i bicicletes, les rotondes entre els dos Arenys, parades de bus segures, la rotonda a les 4 Carreteres i accés a La Creueta. També surt al pacte el projecte Nou Eixample, amb la residència 100% pública,  el trasllat del CAP, 30 habitatges assequibles, un menjador social i el servei de Teleassistència. També aposten per buscar finançament per crear la biblioteca-arxiu municipal i comprar nou material de neteja amb maquinària especialitzada. Pacten generar 300 noves places d’aparcament distribuïdes pel poble, sobretot en un nou espai al Bellsolell. També signen ampliar la línia de bus cap a Mataró a les tardes i demanar un bus diürn i nocturn entre l’Alt Maresme i Barcelona i un bus urbà. També signen l’acord de posar en marxa comunitats energètiques i treballar transversalment per prevenir el canvi climàtic. Finalment aposten per donar suport a les urbanitzacions i avançar en la seva recepció.

Com dèiem tot plegat ho plasmaran al PAM i ho tindran redactat abans de tres mesos. I ja està repartit també el volum de regidores que tindrà cada formació. En concret seran 19 regidories per Esquerra i 5 per la CUP. La majoria de les que portaran els cupaires són de nova creació.En concret una és Municipalitzacions, que farà un calendari per impulsar la municipalització dels serveis que ja hem esmentat. També es crea i durà la CUP l’àrea de Gestió d’Equipaments, per fer un Pla Local d’Equipaments, millorar l’ús i manteniment i fer un pla d’usos allà on no n’hi hagi. També es crea la regidoria d’Entitats, una àrea per afavorir la participació i establir un calendari de trobades entre entitats i clubs per ajudar-les a millorar i ser més competents per rebre subvencions i presentar-se al Pressupost Participatiu. També es reorganitzarà el Consell del Poble. La quarta àrea nova que també durà la CUP és Cultura d’Arrel, Festes i Tradicions, una regidoria per fomentar les activitats culturals d’arrel catalana i trobar un fil conductor de la Festa Major. Treballarà coordinadament amb Cultura i Patrimoni. I l’altra àrea que durà la CUP, que ja existia, és Joventut, amb la voluntat de dedinamitzar l’Espai Jove, ampliar la Brigada Jove i fomentar l’ocupació de joves aturats.

I d’aquesta emissora també en parla l’acord de govern. Més enllà de la municipalització i el pas a GUSAM, també es diu que es manté la promesa electoral d’iniciar un procés de reflexió obert a la ciutadania, oients i professionals de la ràdio per acordar el model de programació i continguts de l’emissora. Així mateix també s’ha pactat un nou programa anomenat Acció de Govern, on tindran presència els regidors de govern per donar compte de la seva tasca.

El pacte estableix les àrees que portarà cada partit però encara no el nom dels regidors que assumiran cadascuna de les àrees. El que si que inclou són altres detalls, no menors, en referència a l’organització interna municipal. Diu que la CUP i Esquerra tindran dos representants cadascú al Consell d’Administració de GUSAM, i la presidència seguirà sent per ERC. La CUP tindrà veu i vot a les comissions de seguiment dels serveis ja municipalitzats. També acorden que la primera tinença d’alcaldia serà per Esquerra i la segona per la CUP, i que els regidors i alcalde amb dedicació laboral a l’Ajuntament tindran un sou coherent i equilibrat a la responsabilitat assumida per cada regidoria, i en concordança al que cobren els regidors en municipis de volum similar a Arenys de Munt. El pacte també estableix que la CUP tindrà presència a la nova empresa pública municipal creada per la gestió de la residència municipal, i que al Ple, en temes municipals, CUP i Esquerra pactaran el vot, però en qüestions nacionals o estatals tindran llibertat de vot.

Això és el pacte, i això ho hem valorat amb Josep Sánchez Camps, alcalde en funcions i d’Esquerra Republicana. Content pel pacte assolit, que garanteix governabilitat i majoria absoluta, i la voluntat de seguir transformant Arenys de Munt amb visió oberta, social i valorant la diversitat i potenciant allò que el fa singular. Ha remarcat la bona sintonia amb la CUP dels darrers anys i destaca que el nou govern aplega el 55’7% de la voluntat popular de les darreres eleccions. Referent al no acord amb Junts ha dit que la primera u única reunió no va anar gens bé. Diu que el 95% del temps va estar ell mateix responent preguntes fiscalitzadores, legítimes, però que posaven en qüestió el seu programa electoral.  Al no haver-hi res més que això, Sánchez reconeix que en alguns moments de la reunió ho va passar malament i no va aixecar-se i marxar per respecte a les regidores Vicky Devesa i Roser Moré, a qui té estima i que coneix dels darrers 4 anys i sap que podrien fer bona feina al govern municipal. Creu que Junts es van equivocar amb aquesta primera reunió, i al explicar-ho a l’executiva i l’assemblea d’Esquerra Republicana el grup va decidir no seguir parlant amb Junts, ja que d’entrada no es veia fàcil i al anar malament la primera reunió, ja no van seguir en contacte. Junts va demanar posteriorment seguir parlant, però Esquerra ja no va voler fer el paripé i fer veure que hi havia possibilitat d’acord perquè no n’hi havia cap. Considera que no ha enganyat a Junts en cap moment perquè la seva voluntat era pactar amb Junts, sobretot per incorporar al govern l’experiència de les regidores Devesa i Moré. Afirma que als dos nous regidors de Junts els anirà molt bé estar uns anys a l’oposició, on s’hi aprèn molt, i li sap greu que hi hagin de tornar Devesa i Moré, que ja han demostrat la seva capacitat i competència aquest darrer mandat. Al tractar-se d’un bloc, esquerra no pot oferir el pacte només a la meitat de Junts, i per tant, es va descartar la negociació. Tot i així continuaran parlant d’estratègies i aspectes en els quals es poden posar d’acord.

I també hem pogutfer-ne la pertinent valoració amb Mireia Fillol Homs, coordinadora de la CUP, i signant del pacte de govern. S’ha mostrat contenta també amb el pacte assolit. Solen ser molt prudents però ara veuen el pacte amb optimisme. han pactat més les accions que es faran i comencen amb ganes i un bon tauler de treball per tirar endavant accions de millora per Arenys de Munt. diu que Esquerra els ha acceptat tot el que la CUP proposava, i les 5 àrees que duran són les 5 que havia demanat la CUP. Apunta a la trasnversalitat com a eix bàsic de les àrees que portarà la CUP. Fillo diu que s’estimen tots i cadascun dels vots que va rebre la CUP.

 Aquest pacte deixa clar qui governarà i qui estarà a l’oposició. Junts per Arenys de Munt no ha pogut pactar govern amb Esquerra i CUP, i ho atribueixen a una manca real de voluntat d’Esquerra d’arribar a un acord amb ells. Des de Junts per Arenys de Munt han volgut aclarir que no hi ha hagut la possibilitat de formar un govern independentista amb ERC i la CUP. En aquest sentit, van acceptar una reunió proposada per ERC amb l’esperança de trobar punts d’acord i establir consensos per a treballar conjuntament pel poble, però no obstant això, finalment ERC ha decidit no formar govern amb ells. A través de les xarxes han expressat la seva decepció per les recents maniobres d’ERC per aparentar una voluntat de pacte amb ells que els fan dubtar de les seves veritables intencions. Diuen que és essencial que els partits polítics no utilitzin promeses com a estratègia per aconseguir vots, per a ignorar-les posteriorment. Afirmen que els sap molt de greu constatar que el que van prometre per guanyar les eleccions ara ho vulguin desvirtuar tan en forma com en temps. Diu que han de ser crítics i exigents amb les promeses polítiques per garantir la transparència i la legitimitat dels representants polítics. Argumenten que més d’un miler de ciutadans i ciutadanes els van donar un suport significatiu a les darreres eleccions, i no es cansaran mai de repetir que estan disposats a treballar per al bé d’Arenys de Munt, que el Poble és el primer. Afirmen que continuaran treballant, des de l’oposició amb responsabilitat i compromís per defensar els seus valors i objectius. Diuen que el poble mereix uns representants que estiguin disposats a complir les seves paraules i a treballar per a un futur millor per a tots. Així mateix, diu Junts que continuaran atents i treballant pel bé d’Arenys de Munt, sense defallir en la seva tasca de defensar els interessos dels ciutadans. Acaba el comunicicat dient que no acceptaran enganys ni promeses buides. El poble els ha atorgat confiança i estan compromesos a honorar-la amb integritat i transparència.

Pep Artigas Alsina, cap de llista de Junts per Arenys de Munt, diu que desconeix l’acord signat però no l’ha sorprès. Des de fa un any ja veia la sintonia Esquerra-CUP, i afirma que de sempre havia sabut i tenia clar que si les dues forces sumavem majoria, Esquerra no tindria cap voluntat de pactar res amb Junts. Respecte a la primera reunió, que segons Esquerra no va anar gens bé, per Junts va ser una trobada amb moltes preguntes i respostes que va donar Esquerra. Artigas diu que van regir-se pel sentit comú, i entenen que si has d’acabar formant govern amb algú, has de ser-ne lleial i fidel. Per tant, abans de res calia aclarir dubtes que Junts tenia sobre el projecte d’Esquerra i que es tirarà endavant aquest proper mandat. Creu que tot plegat ha estat “un teatre”, i que s’ha faltat a la veritat perquè es va dir que es volia un pacte unitari independentista i aquesta voluntat real no hi era. Diu que Esquerra ha funcionat per exclusió, primer excloent al PSC i ara a Junts, quant Junts no va demanar res a la primera trobada, només va fer preguntes. Pep Artigas és contundent i afirma que Junts només haguessin estat necessaris per Esquerra “per aguantar-li les seves cadires”. Si els haguessin necessitat per conservar l’alcaldia haguessin buscat a Junts, diu, però no per un concepte d’ideologia i pensament sinó simplement per una pura qüestió matemàtica. Mantindran una oposició constructiva i crítica, fent bandera de denunciar tot el retard que hi ha, i que ja veu a venir que hi haurà, en la construcció de la residència geriàtrica. Bàsicament vetllar perquè es compleixi el que es promet a les Eleccions, diu Artigas.

I també n’hem fet valoració amb el PSC. És un partit que ja no ha entrat en cap tipus de negociació ja que Esquerra i la CUP van signar que mai hi formarien cap tipus de govern. I amb Junts no sumaven, i per tant, no hi havia possibilitat de fer cap govern alternatiu. El PSC només té aquest mandat una regidora, que d’entrada, s’ha mostrat molesta amb el fet que oficialment ningú li hagi comunicat que ja hi havia pacte de govern. Vanesa Muñoz Fernández, regidora del PSC, està descontenta amb el fet que del pacte se n’ha assabentat al rebre la trucada de la ràdio demanant una valoració, i això que ahir a la tarda va veure a Josep Sánchez Camps a l’Ajuntament. Creu que no comencem bé i que aquesta serà la tònica del nou govern, la de menystenir i no informar a l’oposició. Critica que cap dels dos partits ha tingut ni la deferència d’explicar al PSC que hi hauria un pacte de govern. Per tant el govern ja neix coix, diu Muñoz. Diu que com a mínim esperava una trucada per seure i parlar, ni que fos de projectes comuns que amb el PSC podrien ser més fàcils d’aconseguir. Es queixa que no ha rebut cap trucada en cap moment des de les Eleccions. Es mantindran a l’oposició, on també poden tirar endavant part del seu projecte polític, i que Arenys de Munt se’n beneficiï Arenys de Munt. La manca de comunicació amb l’oposició, manca de respecte i deferència, serà el tarannà del nou govern, afirma Muñoz