ERC i CUP signen amb l’ANC un compromís per no pactar govern amb el PSC

Esquerra i la CUP no formaran cap tipus de Govern amb el PSC, siguin quins siguin els resultats electorals del dia 28 de maig. Això no és nou, ja ho sabíem. La novetat és que aquest Compromís expressat al debat de l’ANC de fa uns dies, ara ha estat signat.

Ahir al vespre, a Can Borrell, l’ANC ERC i la CUP van signar un document on es comprometen a no formar Govern amb el partit socialista. Tot parteix del dijous 27 d’abril, quan l’ANC va celebrar un debat amb 4 dels 5 candidats a l’alcaldia amb la independència com a únic tema de debat. Des de de l’ANC d’Arenys de Munt comentaven que consideraven important i bo parlar d’Independència per tal d’escollir el vot amb més elements de judici.

De totes les preguntes que es van portar a debat n’hi ha una que sí que afectava directament al futur polític d’Arenys de Munt. La pregunta era senzilla: es comprometen a no pactar cap acord de govern amb el PSC?

La primera resposta la donava Josep Sánchez Camps, cap de llista d’ERC. Una resposta clara: “Tenim el deure de governar per tothom però no amb tothom. ERC no pactarà amb el PSC.” Per tant, ahir, Esquerra va signar el Compromís.

El qui també va signar el Compromís i que clarament responia la pregunta el dia del debat era Guiu Muns Roura, cap de llista de la CUP, que deia que la CUP és un partit clarament municipalista però que “ni parlar-ne de pactar amb qui aplaudeix la repressió”.

Per la seva part, Pep Artigas Alsina, alcaldable de Junts, deixava a l’aire la resposta dient que Junts x Arenys de Munt és una força municipalista, que la seva prioritat és el poble, després Catalunya i a una distància sideral el partit. Artigas afegia, però, que no pactaran amb ningú que els faci renunciar al seu compromís amb la independència. Una resposta que no l’obligava a signar el Compromís

per últim, el cap de llista d’Alternativa, Virgili Garcia Fernández, va expressar que tal i com van dir fa 4 anys, venen a sumar i ajudar, i no tenen problema a treballar per Arenys de Munt amb qui sigui. Per tant, tampoc es van comprometre a signar cap document

El document, concretamente, diu que davant les eleccions municipals de 28 de maig de 2023 i recollint els punts en comú expressats en el debat de candidats promogut el 27 d’abril de 2023 per l’Assemblea territorial d’Arenys de Munt, les formacions polítiques sota signants, al marge de quin sigui el resultat electoral i de si formen part del govern o resten a la oposició, ACORDEN, primer, mantenir la fidelitat de l’Ajuntament a l’esperit de la Consulta d’Arenys de Munt del 13 de setembre de 2009, al mandat emanat de les urnes del Referèndum de l’1 d’octubre de 2017 i a la conseqüent Declaració d’Independència del Parlament de Catalunya de 27 d’octubre de 2017. Segon, participar o donar suport a la formació d’un govern municipal netament independentista i a no devaluar el compromís amb la independència de Catalunya pactant cap acord de govern amb formacions o persones que en el seu dia van donar suport a l’aplicació de l’article 155 de la constitució espanyola o que actualment aproven la repressió de l’independentisme. Tercer, impulsar l’ús del català en tots els àmbits del municipi i defensar la immersió lingüística als centres educatius del poble davant la imposició judicial del castellà. Quart, mantenir l’adhesió a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i promoure iniciatives conjuntament amb la resta de municipis. Cinquè, impulsar la sobirania en tots els diversos àmbits: fiscal, energètica, alimentària, habitacional o en la gestió de l’aigua, i sisè, donar suport a les iniciatives de les entitats civils independentistes.