ERC guanya a Arenys de Munt, seguit de dos partits independentistes més, JuntsxCAT i CUP

Esquerra Republicana de Catalunya-Sobiranistes ha estat la força més votada a Arenys de Munt en les Eleccions Generals del 10 de novembre. En plena Festa Major de Sant Martí el municipi ha viscut una jornada electoral tranquil·la, amb la Riera tallada al trànsit i un ambient festiu al carrer, i amb només dos col·legis electorals, ja que les meses de la Sala d’Exposicions s’han traslladat a la Sala Municipal. Com dèiem, el partit independentista Republicà ha obtingut 1.773 vots, un 34’89% del total de vots emesos. Això suposa un retrocés respecte a les Eleccions estatals del mes d’abril, en concret 386 vots menys.

Per darrera seu hi ha quedat una altra formació independentista, Junts per Catalunya, però en aquest cas ha guanyat vots respecte l’abril. Com ja va passar a les municipals, aquesta formació ha estat la segona més votada. En total ha obtingut 1.161vots, un 22’85% del total. JuntsxCat ha tingut  63 vots més que a l’abril.

I on es trenca l’ordre que van fixar les Municipals és al tercer lloc. La CUP-PR, que per primer cop entra al Congrés dels Diputats, ho farà en part gràcies als 556 vots recollits avui a Arenys de Munt, amb un percentatge de vot del 10’94%, i es situa tercera força al municipi, per davant del PSC-PSOE. El partit que ostenta la presidència del Govern espanyol en funcions i convocant de les Eleccions ha obtingut 493 vots, un 9’7% del total. Els socialistes han perdut 159 suports respecte als votants que van tenir a Arenys de Munt al mes d’abril.

Més avall trobem vots a formacions que no formen part de l’arc plenari del municipi. La primera d’elles és En Comú Podem-Guanyem el canvi, que ha obtingut 459 vots (9’03%). Els comuns han tingut 64 vots menys. El segueix el PP, un partit que va deixar de tenir representació al municipi aquest 2019 per no haver-se presentat a les Eleccions Municipals, i que ara en aquestes Generals ha estat la sisena força. La formació blava si que ha pujat en nombre de suports. Ha obtingut 200 vots (3’94%), 78 més que a l’abril.  La consolidació i crescuda de l’extrema dreta a Espanya es reflecteix també a Arenys de Munt. Vox, que a l’abril va obtenir 96 vots a Arenys de Munt, ara n’ha obtingut 161 i ha passat del 1’77% de vots de l’abril al 3’17% actual. I igual que ha passat arreu, també a Arenys de Munt cau Ciutadans. Dels 355 vots obtinguts a l’abril (6’55%) han passat a 143 vots aquest mes de novembre, amb un 2’81%. Han perdut 212 persones que els van votar a l’abril i no ho han fet ara.

Amb un percentage inferior a l’1% hi ha altres formacions, com el partit animalista PACMA, que ha retrocedit a la meitat. Dels 100 vots de l’abril ha passat a només 49 ara. Més país ha tingut 44 vots, 4 Iniciativa Feminista, 3 Recortes Cero, 3 el PCPC, 1 vot el PCTC, IZQP i PUM+J, i ningú ha votat al Front Republicà.