Encetem la setmana de Festa Major, que ens durà els actes tradicionals i novetats, buscant la descentralització

Passada la Festa dels 40 anys de la Ràdio, ens podem centrar ja en la Festa Major de Sant Martí, pròpiament dita. Oficialment arrenca dijous, amb el pregó.  Però cal dir que la nostra festa dels 40 anys ja estava inclosa al programa d’actes de la Festa Major. I també un parell d’actes destacats que ja s’han fet, com una exposició sobre Can Corrioles, i tot seguit es va fer una taula rodona sobre la familia Corrioles en comptes de la prevista conferència sobre la última reina de la corona catalana. I també es va fer divendres un altre acte important, com eren les jornades practiques d’elaboració de relleno. Ah, i dissabte dia 4 de novembre es va fer al matí el 43è Cross dels Arenys a Can Jalpí, i a la tarda i nit, com deies la festa dels 40 anys de Ràdio Arenys de Munt. 40 anys amb tu.

I seguim repassant actes de la Festa Major. Ara ens situem a dimecres dia 8 de novembre, és a dir, demà passat. A la Masia de Can Borell es farà un cinefòrum de curtmetratges organitzat per AmuntLGBTI. I a la tarda es fa el taller per ballar la Dansa d’Arenys de Munt. És un assaig per adults a càrrec de l’Esbart Dansaire. Aquest any, com a novetat, la Dansa es podrà ballar amb parella del mateix gènere, sempre que es realitzi aquest assaig per aprendre la posició i a fer les espolsades. Ho explica la regidora de Festes, Raquel Serrat Suñé, en una entrevista que podreu escoltar sencera dimecres al cafè del Matí

I del 9 al 19 de novembre, a la Sala Municipal, hi ha una exposició. Són il·lustracions que es van presentar al concurs del programa de Festa Major fetes per l’alumnat de quart d’ESO de l’Institut Domènec Perramon

I ara comentem actes del dijous dia 9, dia d’inici oficial de la Festa Major. A dos quarts de set, a la Biblioteca Antònia Torrent i Martori hi ha un concert poètic a càrrec de Marta Arnaus i Jordi Bardella. A les set de la tarda es plantaran els gegants a la Plaça de l’Església. Hi haurà tallers per pintar els gegants i donar-los el xumet. A un quart de nou, de la plaça de l’església fins l’Ajuntament , hi haurà cercavila de gegants. A les 9 a l’Ajuntament es farà el pregó de festa major amb Domènec Perramon i Don Augusto Maria Borràs-Jalpí. Hi haurà traca i brindis de festa.

Un quart d’hora més tard, a un quart de deu, comença la Nit de l’Esport. És la 14ena edició.

 Divendres dia 10 és festiu i ja hi haurà Mercat de sant Martí a la Riera. També hi serà dissabte i diumenge. La regidora de Festes explica que serà un mercat amb artesania i productes de proximitat, amb mostra d’oficis artesans, ja que tot plegat és una cosa més pròpia que no pas fer un mercat medieval.

I per altra banda, també divendres dia 10 a l’Eixample hi ha un espectacle infantil titulat Insomni, amb Dudú Arnalot. A les 11 a la pista poliesportiva es farà un torneig de futbol sala 3×3. A dos quarts de 5 de la tarda un altre espectacle infantil. Capdepardals, a càrrec d’Ulldistret. Són contes infantils entremaliats. Els ha comentat tots dos la regidora de Festes

Ens situem ja a la nit, a dos quarts de deu, des de la plaça fins la carpa de festa major es farà un correfoc a càrrec dels diabòlics anònims de Vilassar de Dalt.

I a partir de dos quarts de 12 la nit Jove, anomenada Nit de Rauxa. Hi actuaran Boom Boom Fighters i Cookah P, Pelukass i DJ Trapella. Hi haurà serveis de food trucks a la zona del concert a partir de les 9 de la nit, on es podrà pagarà amb targeta.

L’11 i 12 de novembre, a la plaça Catalunya, hi haurà una xurreria. Dissabte i diumenge, són els dies grans de Festa Major. El dia més gran de tots és dissabte, dia del patró, Sant Martí. A dos quarts de 10 des de la font de l’Eixample hi haurà una cercavila gegantera per recollir i acompanyar autoritats fins a la plaça. Mentrestant a la Bassa estaran fent el La Bassa Trail jam. A dos quarts d’11 a la plaça comencen els actes oficials amb el ball d’homenatge, un aurresku a la catalana per donar la benvinguda a les autoritats. Va a càrrec de l’Esbart Dansaire.

I a les 11 comença l’Ofici de sant Martí a l’Església. Serà predicat per Fra Òscar Bernaus, caputxí. Amb l’acompanyament de la Cobla Selvatana i el Cor Femení Aloc. Hi haurà la cantada dels Goigs de Sant Martí, per alumnes de tercer de primària de l’Escola Sant Martí. L’Ofici serà retransmès en directe per Ràdio Arenys de Munt. Quan acabi l’Ofici es farà la tradicional recepció de Martins i Martines, amb una fotografia de grup i un obsequi als nadons nascuts el darrer any. Seguidament, també a plaça, hi haurà ballada de sardanes i de la Dansa d’Arenys de Munt amb la Cobla Selvatana. Hi haurà la ballada infantil amb infants de les escoles Sant Martí, Sobirans i l’Esbart Dansaire. I després els grans, que també faran les espolsades. Aquest any entre els grans hi haurà alumnes de l’Institut Domènec Perramon. Per acabar la festa matinal, a les 2, es servirà el vermut popular amb productes locals. La beguda costarà 1€

Però a la tarda del dissabte 11 de novembre hi ha més festa. Gegants, concert i ball, entre altres. A dos quarts de 5, a la Plaça de sant Carles, hi haurà xocolatada popular i plantada de Gegants. Hi haurà opcions sense lactosa i sense gluten. A dos quarts de sis es farà la 38ena trobada de Gegants d’Arenys de Munt. Hi vindran els gegants de Calella, Canet, Sant Iscle, Santa Susanna, Arenys de Munt, i els gegantons de les Escoles. Faran la cercavila des de la plaça Sant Carles fins a la fira d’atraccions.

A dos quarts de set, des de la Plaça de la República Catalana, comença el Beer-Truck amb la xaranga Bufant Fort Street Band. Cal anar-hi vestit de blanc i vermell i ho organitza la comissió Jove La Turrada. N’ha parlat també la regidora de Festes, Raquel Serrat Suñé

A les set del vespre a la Sala Municipal es fa el concert de Festa Major amb l’Orquestra Selvatana i a dos quarts d’11 la mateixa orquestra farà el ball de Festa Major. Raquel Serrat explica que l’entrada al concert i ball és gratuïta però com que s’ha de fer a la sala Municipal, l’aforament és limitat i per tant, cal reservar l’entrada

Entre mig, a les 9 del vespre, al Centre Moral, es farà l’obra de teatre “El coix d’Inishman”.

I per tancar la festa, a les 11 de la nit, a la carpa de Festa Major de can Jalpí, hi haurà la Nit de Disbauxa amb pacha Musta, Akelarre, Dj Viki Music on! Amb sessió remember time session-live amb repàs als èxits dels 80, 90 i 2000 per ballar i cantar. També hi haurà serveis de food trucks a la zona del concert a partir de les 9 de la nit, on es podrà pagarà amb targeta.

I així arribarem a Diumenge 12 de novembre. Un dia més relaxat però encara amb actes destacats. A les 11 del matí a la carpa de Festa major hi haurà concert infantil amb La Clika.

A les 12, a la plaça, es farà la Mostra de Relleno. És la 27ena Mostra. Es vendran pomes de relleno a 4€ cada poma. També pastís de relleno, a 4€ cada quart de pastís, i un pastís sencer a 15€. Mentrestant a les 12 es farà l’Enotast, un tast de vins de la DO Alella maridat amb productes de temporada i proximitat, amb la col·laboració de Plats. I a un quart d’una a la plaça es farà un concert d’Amunt jazz band.

A les 5 de la tarda a la plaça de l’església es fa un acte nou que pot ser molt curiós. Es diu “Els teus 5 minuts de glòria”. Es tracta d’un micròfon obert per dir-hi el que cadascú vulgui. Per exemple cantar, tocar un instrument, recitar un poema, explicar acudits o fer-hi un monòleg. Per accedir-hi cal reservar torn a l’Oficina d’Atenció a la Vila. Explica la idea la regidora de Festes

A les 6 de la tarda hi ha Gincama de KT-Colònies. També cal apuntar-se, per grups a l’OAV. I a la mateixa hora, al Centre, es torna a fer farà l’obra de teatre “El coix d’Inishman”. Va a càrrec del grup de teatre del Centre Moral i les entrades es poden comprar a Entrapolis i a la Secretaria del Centre Moral.

La setmana següent també es fan actes, encara inclosos al programa repartit per les cases, però podem dir que els actes de Festa Major pròpiament dits acabaran el diumenge 12.