Els joves de l’Institut Domènec Perramon treballen “La prevenció dels feixismes”.

L’Institut Domènec Perramon està realitzant un seguit d’activitats programades per l’estudi dels anys que comprenen la II República, Guerra civil i la II Guerra mundial.

En aquest sentit aquest migdia s’ha fet una conferència oberta amb Dory Sontheimer, autora del llibre Les set Caixes. L’autora va descobrir set caixes on el seu pare havia deixat contingut dels seus orígens familiars, i que ella desconeixia. Amb aquesta troballa va descobrir que la seva família havia viscut l’holocaust de la segona guerra mundial.

Al programa El Café del Matí hem parlat amb ella, qui ha explicat que quan va trobar les caixes va sentir molta confusió i incomprensió davant de tots els papers, i que poc a poc va anar descobrint la història del segle 20. Professionalment, va decidir pre jubilar-se per dedicar-se a la investigació dels documents.

Els seus pares van fugir de la dictadura Alemanya i van venir a Espanya, on es van trobar amb la dictadura Franquista. Per tal de no ser perseguits, van canviar d’identitat.

A través de la informació recollida  a les caixes, Dory Sontheimer també va conèixer la història dels seus avis materns, que van ser deportats a França després que Espanya els hi negués l’entrada. Finalment van ser deportats a Auschwitz després de més de dos anys als camps de concentració francesos.

Dory Sontheimer també ha explicat que la tasca més difícil per ella va ser plasmar totes aquestes històries en un llibre, però que finalment va decidir publicar-lo per ajudar a la gent a conèixer la història del segle 20.

Després de l’entrevista, s’han apropat la Teresa i la Remei Missé, del museu Arxiu, que han entregat una sèrie de cartes i plànols que els pares de la Dory havien enviat a la fusteria de la família Missé. En aquestes cartes es  demanava la construcció d’una sèrie de mobles per la família Sontheimer.