Els centres educatius inicien el curs amb mesures menys severes anti-covid a l’espera que s’hi incorporin els alumnes

L’Escola Bressol Municipal la Petjada arrenca el curs ja aquests dies amb l’inici de les adaptacions i l’entrada de les famílies que en seran usuàries. Un nou curs que arrenca encara amb mesures anti-covid vigents i amb millores a l’entorn de l’escola i el pati. Recordem que s’han fet obres per enjardinar la tanca i el pati, entre altres tasques. S’ha posat una capa de vegetació a la tanca que delimita l’escola, així els infants veuran natura i no una reixa de ferro. També s’han posat noves plantes als enjardinaments interiors del pati. La directora d’aquest centre educatiu, Agnès Pueyo, ha comentat que es seguiran mantenint la majoria de mesures que ja es van imposar l’any passat, a excepció de la presa de temperatura. Seguiran anant descalços pel centre tots, tan infants com educadores. Pueyo s’ha referit també a les millores al pati, la cuina i les plaques solars, i ha afirmat que el curs arrenca amb la il·lusió de cada any.

Per la seva banda les escoles i els instituts ja estan rebent les instruccions que hauran de seguir per al proper curs 2021-2022. Un curs que comença el 13 de setembre i serà 100% presencial. La Generalitat ha destacat que aquest torna a ser un curs en context de pandèmia però amb un clar element diferenciador respecte del curs passat, que és la possibilitat de vacunar una part molt important dels alumnes. Per això ha fet una nova crida a la vacunació dels adolescents, perquè les escoles siguin encara més segures. La vacunació dels joves permet una de les principals novetats d’aquest curs: flexibilitzar les quarantenes de l’alumnat d’ESO i Batxillerat. Els alumnes vacunats amb la pauta completa o que ja hagin passat la malaltia ja no hauran de fer quarantena si hi ha un contagi al grup i podran continuar fent classe de forma presencial. Els no vacunats sí que s’hauran de confinar a casa com a contacte estret i continuaran tenint classe, però de forma online. De moment s’ha descartat la vacunació dels adolescents d’ESO i Batxillerat a escoles i instituts. Quan es confini una classe, no es farà proves a tot el grup per saber si hi ha més positius, com passa amb la resta de la població.

La mascareta continuarà sent obligatòria per a tot l’alumnat a partir de primària, malgrat que el govern s’havia plantejat relaxar aquesta mesura. Al pati es podran trobar diferents grups bombolla, però amb mascareta. L’expansió de la variant delta, més contagiosa, no permet, almenys encara, retirar aquesta mesura, que es podria replantejar els propers mesos en funció de la immunitat assolida amb la vacunació, el context epidemiològic i la normativa vigent. Les entrades continuaran sent esglaonades però les escoles es començaran a obrir a les famílies, a qui es permetrà entrar al pati, sempre que per fer-ho no hagin d’entrar a l’edifici. També es permetrà que els pares d’alumnes d’infantil (P-3 i P4) acompanyin els alumnes a l’aula en la fase d’integració. També es flexibilitzen les mesures d’higiene: es manté la higiene de mans, però es relaxen els protocols de neteja, que es farà un cop al dia, i es permetrà compartir material.

El curs escolar comença el 13 de setembre però els docents ja s’han reincoporat a la feina aquesta setmana per preparar el curs d’enguany. Un curs encara marcat per la pandèmia però amb menys restriccions que l’any passat. Són dies de molta feina pels docents, moltes reunions i  molta planificació per tal de preparar de la millor manera possible el curs que s’inicia en 10 dies. Entre reunions i reunions, la nova directora de l’Escola Sobirans, Eli Torrent, ha trobat un moment per atendre’ns, la qual cosa agraïm.

Conegut com estan vivint els primers dies els mestres de l’Escola Sobirans és moment de repassar l’activitat al Sant Martí i per aquí podeu escoltar al seu director, Lluis Llobet.

Aquesta és la valoració que n’ha fet la regidora d’Educació, Tònia Vila Paituví

Al igual que a les dues escoles de primària, el curs a l’Institut comença dilluns vinent però la feina de planificació es fa, evidentment, uns dies abans. Avui sí tenim la oportunitat de parlar amb la directora, Anna Ros per conèixer com està funcionant la preparació del curs.

Encara parlant del curs i de dades, val a dir que el curs comença amb una incidència acumulada similar a la de l’any passat però amb dos fets diferencials: que els joves són el grup amb una incidència més elevada i que hi ha 400 persones ingressades a les unitats de cures intensives. Per això s’ha fet fet una nova crida a la prudència i a la vacunació.

Exacte. El grup de joves és el que té una incidència més elevada, els que aniran a les escoles, als cicles o a treballar. Tenen una incidència superior, per exemple, que els de 50 anys, pràcticament el doble. Un rebrot, per petit que pugui ser, amb 400 persones a les UCI, seria molt complicat de gestionar. El conseller de Salut ha fet una nova crida a la població a vacunar-se per tenir, també, una escola més segura. Argimon ha reconegut que no s’aconseguirà la immunitat de grup encara, però ha explicat que l’objectiu de Salut és posar dos milions de dosis al setembre, ja que encara queden unes 340.000 persones, que no han iniciat la vacunació i diu que ara és el moment d’iniciar-la. D’entre el grup més jove, hi ha 140.000 persones que ja tenen la primera dosi, però encara no la segona. D’entre el grup de 16 a 19 anys, que són unes 320.000 persones, més de 100.000 encara no tenen cap dosi i 45.000 només la primera. I del grup de 20 a 29 anys, que és de 700.000 persones, un 40% no ha iniciat la vacunació.

Des de la Generalitat, doncs, es fa una crida a la vacunació contra la COVID a tothom a partir dels 12 anys, ja que el ritme aquest mes d’agost ha estat molt lent i hi ha moltes dosis disponibles. Els professionals estan preparats, els punts de vacunació estan a ple rendiment i les neveres plenes.

Es pot demanar hora a http://vacunacovidsalut.cat i també als punts arreu del territori amb horaris sense cita.