Els centres de primària i secundària del poble valoren la sentència que els obliga a fer una quarta part de les classes en llengua castellana

El Conseller d’Ensenyament català ja ha dit que el model educatiu català no canviarà malgrat que el Tribunal Suprem hagi rebutjat el recurs de la Generalitat contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que refermava l’obligatorietat de fer el 25% de les classes en castellà. Des del Ministeri de Madrid diuen que ara s’obre un termini de dos mesos per reclamar a la Generalitat que compleixi la sentència i, “depenent del que faci, s’aniran fent passos”. Fins on? Doncs el PP ja ha dit ben clar fins a on, fins a tornar a aplicar l’article 155.

El líder del PP, Pablo Casado, ha suggerit al govern espanyol que impulsi l’aplicació de l’article 155 de la Constitució per forçar que es facin el 25% de classes en castellà a les escoles de Catalunya. El líder del PP ja va dir aquest dimarts a Twitter que Sánchez ha de fer servir “tots els instruments de l’Estat” per fer complir la resolució del Suprem, i que si no ho fa, estarà prevaricant. Casado s’afegeix així a Vox, que aquest dimarts ha reclamat “suspendre l’autonomia i desarticular la banda de la Generalitat”, han dit. Però, de moment, el govern espanyol no pensa prendre cap iniciativa després de la resolució del Suprem. Va ser el Ministeri d’Educació el 2015, quan governava el PP, el que va instar la sentència del TSJC, feta pública al desembre, i que ara el Suprem ha corroborat. Llavors, però, estava vigent la llei d’educació del PP, la LOMCE, coneguda com a llei Wert, que ha estat substituïda per la llei impulsada pel PSOE, la LOMLOE, coneguda com a llei Celáa, que va entrar en vigor el gener.

Des de l’Escola Sant Martí el seu director, Lluís Llovet, ha deixat a la pedagogia i als centres la decisió final de com vehicular les llengües. Defensa el valor de la immersió lingüística, que permet que tots els infants del país siguin perfectament bilíngües. Seguiran les indicacions del Departament de la Generalitat on els diuen que no han de modificar en res el seu projecte lingüístic.

Des de l’Escola Sobirans, la seva directora, Eli Torrent, s’han vist sorpresos per la sentència. Defensen el català com a llengua vehicular, ja que això dóna capacitat bilíngüe als alumnes que no tenen el català com a llengua materna. Des del centre es reuniran amb l’àrea de llengua però anuncia que lesclasses es seguiran fent com fins ara.

Des de l’Institut Domenec Perramon, Anna Ros, directora, defensa que amb el model actual l’alumnat surt del sistemna educatiu competent en les dues llengües oficials a Catalunya. Des del 2018 l’institut té el seu propi projecte lingüístic, que el defineix com a centre plurilíngüe, on treballen català, castellà i anglès.Defensaran que la llengua vehicular i de relació al centre és i segueixi sent el català.