Els casos de covid-19 a Arenys de Munt segueixen a l’alça però a Catalunya les xifres comencen a millorar a poc a poc

Parlem de la covid-19, perquè tenim dades a casa nostra, amb dades que mai s’havien assolit, ni a la primera onada de la pandèmia. I ja ens diuen que amb el 70% de població vacunada no n’hi haurà prou per arribar a la immunitat de grup, el que per a molts era un passaport a la normalitat, que no arribarà fins al 85% de la població vacunada, o potser no acaba arribant mai. La immunitat de grup és la manera de garantir que les persones no vacunades estan protegides per aquelles que sí que ho estan. Quan va començar el procés de vacunació, es va fixar en el 70%, però els científics ja adverteixen que aquest percentatge és insuficient davant la variant delta.

Més del 62% dels catalans han rebut la primera dosi. I en les últimes hores, més de 20.000 persones ja han assolit la pauta completa, una situació en què ja es troben el 55% dels ciutadans, segons les dades del Departament de Salut.

Pel que fa a les dades a Arenys de Munt, tenim ara mateix un índex de risc molt alt, de 1290 punts, i és més alt queel d’ahir. Per tant anem a l’alça, amb una taxa de l’1,09, és a dir, que l’epidèmia creix. S’han trobat 110 casos positius els darrers 14 dies, dels quals 65 han estat aquesta darrera semana.

A tot el país cal destacar la baixada de la incidència acumulada en els darrers 7 dies per a totes les franges d’edat, especialment entre els més joves (dels 15 als 49 anys), que havien crescut de forma exponencial, però es fa notar que les dades assistencials, sobretot als hospitals, són molt pitjors.

Als hospitals catalans s’ha notat un lleuger descents de l’activitat global a urgències, però mantenen una activitat Covid encara molt elevada, amb un índex molt alt de testos positiuis (un 63,5% de tots els que es fan).

Aquest dilluns hi ha 2.217 persones ingressades en planta als hospitals per Covid i 130 més amb sospites d’haver-se contagiat però encara pendents de valoració. Pel què fa les Unitats de Cures Intensives, a dia d’avui hi ha 512 pacients crítics per Covid (davant els 380 per no Covid), 43 dels quals han ingressat a les UCIs en les últimes 24 hores, vol dir que un 57,4% dels llits a crítics estan ocupats per malalts Covid. La mitjana d’edat de les persones ingressades als hospitals per Covid és de 59 anys i la dels pacients a les UCI, de 54 anys. Actualment hi ha 86 pacients a les unitats de crítics amb menys de 40 anys i 4 per sota dels 20 anys d’edat.

L’índex de risc o rebrot, que està en 1.038, segueix baixant lleugerament, però continua molt alt i la taxa de contagi (Rt) es manté per sota de l’1 (0,91).

Salut ha ordenat a hospitals i Centres d’Atenció Primària que limitin la seva activitat a atendre les urgències i tot el que sigui inajornable, pels nous contagis i les vacances del personal sanitari.

En parlem de tot plegat i estem molt contents de poder-ho fer amb la regidora de Sanitat, Mari Àngels Gros Argelés. La regidora s’està recuperant ja a casa després de l’hospitalització per un covid sever, i ha insistit sobretot en remarcar la importància de tallar cadenes de contagi. ha demanat a tothom que hagi estat en contacte amb un positiu o que tingui la més mínima i lleugera sensació de que es pot haver contagiat, que es quedi a casa fent bé la quarentena encara que no tingui cap símptoma.