Des d’avui mateix cal ensenyar el certificat Covid per accedir a l’interior dels bars i restaurants, inclosos els que estigiun dins de centres comercials, equipaments culturals i esportius o recintes firals. N’estan exempts els menors de 12 anys i els treballadors dels establiments. El certificat s’ha d’ensenyar també per entrar a gimnasos i centres esportius i a residències de gent gran. Als visitants, si no estan vacunats, se’ls farà un test d’antígens. En queden exclosos els seus treballadors. De moment, centres comercials i cinemes i teatres en queden fora.
La mesura estarà en vigor, d’entrada, dues setmanes, però el govern no descarta allargar-la si les dades de la pandèmia, que ja fa dies que van a l’alça, no milloren. Perquè els responsables dels establiments i locals afectats puguin verificar el passaport Covid, la Generalitat ha posat en marxa una web, Verificacovid, que permet escanejar el codi QR dels documents a través de qualsevol mòbil. Un cop escanejat, la web indica si és vàlid o no. És el mateix procediment que es fa servir ara en l’oci nocturn, per exemple. Per tant, en accedir a un bar, per exemple, haurem de mostrar el certificat, o bé imprès o bé a través del mòbil, perquè la persona responsable el verifiqui. També cal mostrar el DNI.
A mig matí hem anat a un parell de bars del municipi per saber si ja han començat a demanar el certificat als seus clients, com ho fan per verificar els certificats, i si això els suposa un maldecap o no. Estan respectant la mesura perquè el primer que han fet quan hem entrat, abans de que els diguessim perquè hi anavem, ha estat demanar el certificat COVID. Primer hem anat a l’Infinit, on ens ha atès el propietari, Carles Lladó i ha explicat com està funcionant el primer dia.
I després hem pujat riera amunt fins anar al Centre on ens ha rebut Joan Carles Ortiz, qui també ha valorat el primer dia amb aquesta mesura en vigor.
Aquí teniu un vídeo que podeu veure a les xarxes també, resumin en imatges la posada en marxa d’aquest sistema per demanar el certificat covid als bars del municipi
Per tant, així es com ha anat aquest primer matí de certificat vigente. El que no va anar bé va ser el servei de l’aplicació La Meva Salut, ja que l’allau de persones que han volgut descarregar el seu certificat les útlimes hores ha saturat el servei.
Recordem que a banda del certificat Covid, continuen vigents, entre altres mesures, la prohibició de menjar i beure al carrer entre la una i les sis del matí, així com vendre alcohol als supermercats entre les deu de la nit i les sis.
L’ús de la mascareta és obligatori a tots els espais interiors, excepte en el moment de menjar o beure, i als espais exteriors si no es pot mantenir la distància de seguretat.
Per la seva banda l’Agència Europea de Medicaments (EMA) avala la vacuna de BioNTech i Pfizer per als infants d’entre 5 i 11 anys. Recomana, això sí, una dosi inferior a l’administrada a partir dels 12 anys, de 10 micrograms en comptes de 30 micrograms. S’inocularia amb el mateix sistema de dues dosis injectades al braç amb tres setmanes de diferència. El principal estudi realitzat ha conclòs que la resposta immunitària dels infants d’entre 5 i 11 anys, amb la dosi inferior, és similar a la que es genera en el grup d’edat de 16 a 25 anys. Els efectes secundaris més comuns en els infants són els mateixos que en els adults: dolor en el lloc de la punxada, que pot presentar vermellor i inflamació, i també cansament, mal de cap, dolor muscular i calfreds. Aquests efectes acostumen a ser moderats i disminueixen al cap d’uns dies: i aseguren que els beneficis de vacunar els infants de 5 a 11 anys superen els riscos, sobretot en aquells que tinguin alguna condició que els predisposi a uns efectes severs de la Covid-19.