Els actes del dia 8 de març es traslladen al Mercat Municipal a causa de la pluja

Les activitats programades per al dimarts 8 de març, Dia Internacional de les Dones, que s’havien de fer a la plaça de l’Església, finalment es faran a l’edifici El Mercat per previsió de pluja. Divendres ja les vam explicar, però avui les recordem. A les 5 de la tarda es farà la lectura del manifest, que enguany ha estat creat des de la Taula per a la Diversitat. D’aquesta taula n’ha parlat la regidora d’Igualtat i LGBTI, M. Àngels Gros Argelés, destacan la feina que impulsa aquest organisme

Seguidament hi haurà el taller de risoteràpia que oferirà Silvia López, terapeuta Gestalt i corporal, i risoterapeuta. Hi haurà un obsequi per a totes les persones participants al taller. I a 2/4 de 7 de la tarda, hi haurà una actuació musical amb Elia García Cervera i Gara&Paula de l’Aula de Música d’Arenys de Munt. Ho ha explicat la regidora

Totes les activitats són gratuïtes i obertes a totes les persones que hi vulguin participar, i com dèia la regidora, l’objectiu és fer una celebració, més que no pas una manifestació reivindicativa de crits i eslogans. Hi haurà reivindicació, però amb alegría, música i humor, que ara mateix és el que socialment necessitem

Recordem que tot plegat es fa dins el Mercat Municipal per previsió de pluja.

I aprofitant que avui és el Dia Internacional de la Dona, els directes del Cafè del Matí hem anat a visitar una empresa del poble de la que es copropietària una dona: Montse Pera, que a més a més és directora creativa de l’empresa Arpe. Primer de tot, Montse Pera ens ha explicat els orígens de l’empresa. Una empresa tèxtil de tradició familiar que ara dirigeixen ella i el seu germà Joan Pera.

Actualment Arpe es dedica a la creació i elaboració de regals sostenibles per empreses amb una visió de consciència ecològica. Recentment ofereixen una gama de productes de “retail”, és a dir, de venta al públic.

I tal com hem dit, avui és el Dia Internacional de la dona. Montse Pera ha expressat que des de l’empresa sempre han tingut una visió igualitària.

Montse Pera ha comentat que pel que fa a aconseguir la Igualtat cal molta feina a fer, però ha posat en valor el sentiment d’equip, la reafirmació personal i el respecte, el consens, la col·laboració com a valors principals per aconseguir la Igualtat, sense lluita.

Montse Pera ha volgut també donar alguns consells o recomanacions a les noies i dones en el món laboral i en qualsevol àmbit: que no es rebaixin i no es deixin trepitjar, i aspirin a superar el sostre de vidre que les autoenganya i els resta capacitat d’empoderament.

Podeu recuperar la connexió en directe semcera a la pàginaweb de ràdio Arenys de Munt, dins el programa El café del Matí.

 I a les portes del 8M ahir dilluns va entrar en vigor l’obligatorietat d’aplicar plans d’igualtat a totes les empreses de més de 50 treballadors. I els sindicats CCOO i UGT miren amb desconfiança aquesta mesura ja que només 122 empreses ho han registrat. Així són 3.600 les que entren en joc sense tenir-ho negociat. Per aquest motiu els sindicats sospiten que la inspecció de treball no tindrà capacitat per sancionar totes aquelles empreses que no ho tinguin aplicat. Mar Vázquez, secretària de d’igualtat i polítiques socials d’UGT destaca que les dones tenen un 11,1% menys d’ocupació, i assenyala que els treballs feminitzats són els més precaris. La secretaria manifesta que davant d’aquesta situació laboral les dones tenen molta més por de denunciar situacions d’abús.

Per aquest i altres motius els indicats llegiran un manifest conjunt aquest 8 de març i es faran manifestacions a les principals ciutats catalanes. Els sindicats demanen a les empreses anar més enllà de la foto del 8 de març i treballar cada dia per la Igualtat.

La igualtat entre homes i dones a l’hora de guanyar-se la vida encara està lluny de ser una realitat a la Unió Europea (UE). Ho posen de manifest les dades publicades per l’Eurostat, el servei estadístic de la UE, amb motiu del 8 de març, el Dia Internacional de les Dones Treballadores. Segons aquestes dades, l’any 2020, de mitjana, els ingressos de les dones van estar un 13% per sota dels ingressos dels homes. La dada, en concret, fa referència als ingressos bruts per hora mitjans d’homes i dones. La bona notícia és que en els últims anys aquesta desigualtat han mantingut una tendència a la baixa. Així, entre el 2012 i el 2020, la bretxa salarial de gènere en el conjunt de la UE s’ha reduït des del 16,4% fins al 13%.

Més enllà d’aquest 13% de mitjana, les dades d’Eurostat mostren també l’existència de diferències considerables entre els vint-i-set estats de la UE. Els que tenen la bretxa salarial de gènere més gran són Letònia, Estònia i Àustria, seguits de prop per Alemanya. A l’extrem oposat hi ha Luxemburg, Romania, Eslovènia i Itàlia. A Espanya, la diferència salarial entre homes i dones és del 9%, per sota de la mitjana europea. És, alhora, un dels estats on la bretxa s’ha reduït considerablement aquests últims anys. A França, en canvi, la desigualtat està per sobre de la mitjana europea i, a més, es dona la circumstància que en els últims anys gairebé no s’ha corregit.Des d’Eurostat s’apunta que la diferència entre els ingressos d’homes i dones es poden explicar, en part, per les diferències en les característiques mitjanes dels treballadors homes i dones, i per les diferències en els rendiments financers per a les mateixes característiques. En molts casos, la diferència de salari s’explica per la falta de promoció interna i pels estereotips a l’hora de contractar.