El Procicat ho deixa tot igual que ara per als propers dies, però limita més les trobades socials

El Procicat prorroga fins al divendres 9 d’abril les mesures vigents per combatre l’expansió de la pandèmia, i hi afegeix les restriccions específiques per a Setmana Santa aprovades per la interterritorial de Sanitat, que limiten més les trobades socials.

les trobades socials podran ser de 4 persones com a màxim en espais públics tancats, i de 6 persónes com a màxim en espais públics oberts; i que no se’n poden fer en domicilis particulars, on només poden reunir-se les persones convivents. A més, no es podrà viatjar entre comunitats autònomes, excepte a les Balears i les Canàries. El toc de queda, o confinament nocturn. queda igual: a Catalunya és entre les 10 de la nit i les 6 del matí.

Això ho hem sabut avui fa una estona. El que ja sabem des d’ahir és que els autocars privats podran transportar passatgers de grups bombolla diferents. Així ho ha establert aquest dimecres el Procicat, que equipara aquests autocars amb els que cobreixen línies regulars. Els autocars podran viatjar al 100% de la seva capacitat i els viatgers hauran d’utilitzar mascareta durant tot el trajecte, fer ús del gel hidroalcohòlic durant l’entrada i sortida del vehicle i no podran consumir-hi aliments.

Fins ara, els ciutadans podien anar en autobusos de línies regulars o en tren amb persones d’altres bombolles, però no ho podien fer en un autocar privat. Aquest canvi de criteri arriba després de les protestes de les empreses que es dediquen al transport discrecional de viatgers i per aclarir la denícia uqe van rebre diumenge passat 59 persones que anaven en autocar a esquiar a l’estació de Port del Comte perquè no eren de la mateixa bombolla. Els van obligar a girar cua i tornar a Barcelona.

I referent a la vacunació, les persones d’entre 60 i 65 anys ja poden demanar hora per rebre la vacuna. El nou topall d’edat per administrar la vacuna d’AstraZeneca ha permès el Departament de Salut començar a enviar 320.000 missatges a persones d’entre 60 i 65 anys considerades de risc. Però tothom que estigui en aquesta franja d’edat pot demanar cita prèvia, sense esperar que et cridin, a través de la web vacunacovidsalut.cat.  Si. I ahir dimecres la web va quedar desbordada. En molts casos, el més habitual ja és que no hi hagi hores vacants. En la jornada d’ahir es van punxar 14.000 persones i s’han programat 86.000 vacunacions fins a la setmana que ve. Els avisos de vacunació s’actualitzaran setmanalment, en funció de les dosis disponibles.

Justament aquest dimecres, després de nou dies d’aturada per descartar cap relació amb diversos casos de trombosi, s’ha reprès la vacunació amb AstraZeneca. S’està administrant a personal considerat essencial i població en general, tenint en compte aquest nou topall de fins a 65 anys. Catalunya és una de les autonomies que més van pressionar per aconseguir l’ampliació del topall d’edat i la Generalitat assegura que continuaran pressionant perquè s’elimini i es pugui administrar a tothom. El Departament de Salut assegura que té a punt un dispositiu que permetrà vacunar fins a mig milió de persones cada setmana. Per fer-ho, s’han destinat espais com pavellons esportius o universitats que permetran vacunar de forma més massiva quan vagin arribant les noves dosis.